put do sreće

Kako jedno „obično“ zrno može da unese sreću u vaš dan?

0

Razlozi zbog kojih se ujutru budimo manje ili više raspoloženi su individualni, te zavise od afiniteta, navika, želja i potreba svakoga od nas. Ipak, ono što je većini nas zajedničko jeste jedan mali, jutarnji ritual koji deluje poput magije na naše raspoloženje i istog trenutka izaziva osećaj sreće i radosti.

foto: promo
foto: promo

U pitanju su neodoljiv miris i ukus sveže i aromatične kafe kojim većina od nas započinje svoj dan, a koji odmah podižu raspoloženje i daju snagu za sve predstojeće obaveze.

 

Kafa, kao jedan od najpopularnijih napitaka u celom svetu, upravo zbog svoje popularnosti bila je česta "tema" brojnih istraživanja kojima su dokazane njene mnogobrojne dobrobiti za naše mentalno i fizičko zdravlje. A radost i užitak koje nam pruža šoljica omiljene domaće kafe posebno kada je pijemo u društvu onih koje volimo, činjenice su u koje se može uveriti svako od nas.

 

"Ne možete kupiti sreću, ali možete kupiti kafu - što je prilično slično" - glasi citat koji često možemo videti na društvenim mrežama, a koji je omiljen među svima nama koji dan ne možemo da zamislimo bez šoljice kafe. Ali, mnogi se pitaju zašto kafa zapravo ima takav uticaj na naše raspoloženje?

Na ovo pitanje postoji odgovor u vidu jednostavnog naučnog objašnjenja - kofein stimuliše neurotransmitere u mozgu koji luče dopamin, hormon sreće, i glutaminsku kiselinu - glavne "krivce" za naše dobro raspoloženje.

 

grand kafa
foto: promo

Upravo zbog toga kofein se smatra i snažnim saveznikom u borbi protiv depresije.

 

U prilog ovim tvrdnjama govore i brojne studije posvećene ovom popularnom napitku, čiji su rezultati uvek vodili do istog odgovora - kafa predstavlja pravi eliksir sreće, a njeno ispijanje uvek je povezano sa isključivo pozitivnim emocijama, dok se, sa druge strane, sa njenim konzumiranjem nije mogao povezati nijedan negativan osećaj.

 

Takođe, istraživanja su dokazala da na smanjenje stresa utiče i - sama aroma kafe!

 

Ipak, objašnjenja o dobrobitima ispijanja kafe ne moraju biti isključivo naučna - mnogi od nas i sami su svedoci brojnih srećnih trenutaka tokom dana koji su "izazvani" upravo kafom.

 

Ispijanje kafe za mnoge od nas predstavlja ritual koji povezujemo sa opuštanjem, odmorom, druženjem, neobaveznim razgovorom sa prijateljima, kolegama i ukućanima i svim onim situacijama u kojima se osećamo rasterećeno, opušteno i povrh svega - srećno! I zato je bitno da imamo vremena za ovaj ritual koji ne može upotpuniti bilo koja kafa već ona prava domaća, skuvana onako kako je volimo, punog ukusa i mirisa koji podstiče emocije.

 

Zato, trudite se da svakog dana nađete vremena i svom organizmu pružite ovo malo zadovoljstvo - osim što će vam telo biti zahvalno jer ćete se fizički osećati dobro, bićete veseli, vedri i pozitivni!

makonda-tracker