Svoj put

Živite sa RODITELJIMA? Pogledajte kada je optimalno vreme da NAPUSTITE porodični dom!

0

Osluškujte svoje želje i potrebe, bez ograničenja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osećate li ponekad da postajete opterećenje svojim roditeljima??

Takvu vrstu pritiska većina mladih oseti upravo kada su u godinama da se žele osamostaliti ali ih različite situacije sprečavaju da to i ostvare.

 

Pojedini se plaše prevelike odgovornosti koja ih očekuje, a drugi nemaku adekvatan posao, te ih materijaln asituacija sprečava ka tom polju. 

Kada je u pitanju starosna granica za osamostaljenje, ona po zvaničnim podacima ne postoji, ali po najnovijim istraživanjima, 70% ispitanika smatra godine od devetnaeste do dvadesetprve. Svakako da ranije napuštanje toplog porodičnog doma na pojedine ljude može imati kontraefekat, ali je zabeleženo više pozitivnih poput

 

1. Sazrevanja

2.Odgovornosti

3.Jačanje ličnosti

 

Poznato je da je naša zemlja vodeća po broju ljudi koji do 35. godine života ostaju sa roditeljima i to po mišljenju mnogih savremenih psihologa nije najbolja opcija.

 

foto: Profimedia

S obzirom na to da ovakva vrsta zajednice nije prirodna u tom starosnom dobu, ona čak može izazvati i narušene porodične odnose. 

 

Pokušajte da svoj životni put gradite sami, bez oslanjanja na pomoć roditelja, jer ćete na taj način sebe izgraditi kao ličnost. 

 

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker