put do sreće

Stres i kako ga se rešiti: Praktični saveti za laku noć i vedar dan

0

Borba protiv stresa počinje u glavi, a kada se odlučimo da ovu bitku dobijemo, tu su priroda i lekovite biljke koje nas, u pravoj kombinaciji, mogu zauvek rešiti ove „pošasti modernog doba“.

foto: Promo
foto: Promo

 

Stres je i neophodna i neizbežna reakcija našeg tela na promene kojima smo izloženi. Potreban je i koristan, pošto nas tera na akciju, ali je takođe i veoma opasan, ukoliko na njega ne reagujemo na pravi način.

 

Svakodnevno smo izloženi različitim nadražajima koji mogu biti izazivači stresa: od dugotrajnog sedenja u zatvorenom prostoru, buke, neadekavatnog osvetljenja, vrućine ili hladoće, preko neuviđavnih ljudi iz naše okoline, do rokova koje moramo da poštujemo, iako se ne uklapaju u naš sistem. Ako tome dodamo i unutrašnji stres, koji delimično prouzrokujemo sami, svojim načinom života, razmišljanja i autosugestije, jasno je da je stres ponekad veći i jači od nas.

 

Proverite koliko ste pod stresom, uredite jednostavan test

 

Dugotrajna izloženost stresu negativno utiče na naš imunitet i može odvesti u ozbiljne bolesti. Stres može prouzrokovati različita fizička stanja, od glavobolje, povišenog pritiska, srčanih problema, dijabetesa, astme, kožnih oboljenja, artritisa… Kao posledica stresa javljaju se i nesanica, depresija, hronična napetost i nervoza.

 

Kako vi reagujete na stres?

Šta činite da se sa njim izborite?

 

Svi tragamo za idealnim rešenjem, koje će nas osloboditi stresa zauvek, a ne na kratke staze. Stručnjaci tvrde da lečenje stresa počinje u glavi, tako što donesemo odluku da ćemo se na vreme izboriti za životnim izazovima. Takođe, moramo da odlučimo i da se rešimo loših navika kojima zatrpavamo svoj stres – prekomernim unošenjem hrane, cigareta, alkohola…

 

Priroda nudi veliki izbor biljaka, koje za razliku od antidepresiva i sedativa ne izazivaju zavisnost, a koje nam mogu pomoći u borbi sa stresom.

 

Među najpoznatijim prirodnim antistres preparatima su valerijana, matičnjak i nana, odnosno, upravo njihova kombinacija.


 

Valerijana (odoljen), poznato je prirodno umirujuće sredstvo, čiji koren uspešno leči probleme nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i nesanice, a može smanjiti simptome napada panike i anksioznosti.

 

Matičnjak (limun trava, pčelarica) bogat je esencijalnim uljima koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo, pa se od davnina koristi za lečenje nesanice.

 

Nana (menta) je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja, koja se prvenstveno koristi za probleme loše probave: grčeve, nadutost, želudačnu nervozu, nadražena creva…Ova biljka prijatnog ukusa pomaže i kod menstrualnih tegoba, a blagotvorno deluje i protiv nesanice.

 

Ne dozvolite da stres upravlja vašim životom, pobedite ga uz pomoć prirode i biljnih preparata koji sadrže ovu mešavinu.

 

foto: Promo

Najsigurnije je svakako, da se pri izboru najboljeg sredstva za smanjene stresa posavetujete sa vašim lekarom ili apotekarom.

 

Za laku noć i vedar dan.


 


 

 

makonda-tracker