FITNES

Aerobik - sport koji je namenjen svima: 5 stvari koje morate znati

0
Brojni fitnes programi predviđeni su i za muškarce i za žene, međutim samo su neki idealni kako za početnike, tako i za iskusne vežbače, a na koji način možemo najlakše da se uključimo, objašnjava naša stručna saradnica.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dugo niste trenirali, možda čak nikada. Ovog leta postalo vam je kristalno jasno kako je krajnje vreme da se pokrenete. Vrlo je moguće da je jedan od motiva takvog stava činjenica da se ne osećate ugodno u letnjim odevnim kombinacijama ili kupaćem kostimu. Ako se pronalazite u ovim konstatacijama, postoji veoma jednostavno rešenje za vas. Iako fizički izgled često ume da bude inicijalna kapisla prilikom odluke da se konačno pokrenemo, postoji još niz, jednako važnih i mnogo bitnijih, faktora zbog kojih je redovna fizička aktivnost neophodna:

 

* Poboljšanje kondicije, snage i izdržljivosti;
* Unapređenje energije;
* Poboljšanje rada srca i pluća;
* Sprečavanje niza različitih oboljenja i stanja kao što su moždani udar, metabolički sindrom, šećerna bolest, deprimiranost;
* Povećanje samopouzdanja;
* Smanjenje stresa.


NAJVAŽNIJI JE IZBOR VEŽBI

 

Bogat izbor nesporno je sjajna stvar, ali ume poprilično da zbuni čoveka. Živimo u vremenu koje nas sa svih strana bombarduje informacijama, a oblast fitnesa i aktivnog života nije izuzetak. S jedne strane, pričaju vam o teretani, s druge o prednosti grupnih programa, s treće o personalnim treninzima, dok sa četvrte savetuju kako je najbolje da počnete s jutarnjim trčanjem. Od svega toga može da vam se zavrti u glavi, a nije čudno ni ako dignete ruke od svojih fitnes ambicija uz konstataciju: Nije to za mene, suviše je komplikovano. Zapravo, sasvim je jednostavno. Važno je da izaberete trening koji će biti prilagođen vašoj fizičkoj spremnosti i koji će učiniti da se osećate motivisanim za nastavak i napredak aktivnog života.


Takođe, bilo bi poželjno da odaberete trening u kom ćete uživati, ali koji će istovremeno pomerati vaše granice.

 

Tabata: Idealan trening za 21. vek

 

ODGOVARAJUĆI TRENING

Ako ste u lošoj fizičkoj kondiciji, trebalo bi da izaberete trening koji će vam omogućiti da postupno napredujete i da počnete od vežbi slabijeg intenziteta. Aerobik je upravo takav. S druge strane, zbog mogućnosti prilagođavanja intenziteta i dinamike, on odgovara i mnogima koji već redovno treniraju.


AEROBIK

Aerobik trening traje 55 minuta i za to vreme potroši se oko 400 kalorija. Odvijaju se u grupi od 15 do 35 osoba, a mogu da učestvuju i muškarci i žene. Počinje se obaveznim zagrevanjem i razgibavanjem mišića, čime se telo priprema za aktivnost. Nakon zagrevanja rade se aerobne vežbe umerenog intenziteta, koje podižu puls na odgovarajući nivo za proces sagorevanja i topljenja masti. Intenzitet treninga svaki vežbač može da prilagodi svojoj kondiciji, tj. da usporava i ubrzava tempo. Ukoliko nemate pulsmetar, možete i sami voditi računa o pulsu – važno je da ne budete previše zadihani (toliko da ne možete doći do vazduha) ali, s druge strane, dobro je da osećate izvestan napor tokom treninga.

 

foto: Shutterstock

VEŽBE OBLIKOVANJA

U okviru ovih vežbi primenjuju se različite, zanimljive vežbe, naročito usmerene ka delovima tela koji su kritični kod ženskog pola. Vežbe su efektne i jednostavne, tako da ćete ih lako izvoditi, bez obzira na to koliko imate izraženu veštinu koordinacije. Na kraju treninga sledi istezanje, što je neophodan i sastavni deo svakog treninga. Mnogim vežbačima to je i omiljeni deo treninga jer tada, uz laganu muziku, opuštaju, istežu i umiruju telo. S obzirom na to da se aerobikom aktivira čitavo telo, dovoljno je da trenirate tri puta nedeljno i rezultati neće izostati. Dame posebno raduje činjenica da se ovim treningom najviše aktiviraju noge, čime se formiraju vretenasti mišići i lepo oblikovana ženska figura.

 

Devojke, postidećete se: Ako ne vežbate i dane provodite na kauču, vreme je da upoznate Mini (VIDEO)


Trening se odvija pod vođstvom iskusnih instruktora, koji su tu da vežbe predstave na pravi način, da vas, u slučaju potrebe, koriguju, kao i da vas inspirišu i motivišu. Vežbanje prati popularna muzika koja doprinosi motivaciji i uzbudljivosti.

 

KOME JE NAMENJEN

Ovaj trening izvanredan je za osobe koje su dugo bile neaktivne. Odličan je saveznik i osoba koje redovno treniraju, a uživaju u jednostavnim i efektnim treninzima.

 

EFEKTI

- Unapređenje kondicije;
- Jačanje i oblikovanje mišića;
- Poboljšanje gipkosti;
- Topljenje masnih naslaga;
- Oslobađanje od stresa.

 

Funkcionalnim treningom do brzih rezultata


OLIVIJA MAN: Do psihičkog zdravlja vežbanjem

 

Olivija Man, zvezda filma Magic Mike, borila sa sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem i napadima anksioznosti. Na kraju, izborila se s tim stanjem pomoću fizičke aktivnosti i hipnoze.

 

foto: Profimedia

- Lekar mi je rekao da počnem da vežbam u teretani. Dan nakon hipnoze nisu mogli da me nateraju da siđem s trake za trčanje. Više nemam napade panike i manje sam depresivna. Sve zahvaljujući vežbanju, a posebno mi je pomogao aerobik – rekla je glumica.


 

( Piše: Iskra Hadžić, fitnes instruktor - Sportska akademija Kočović )
makonda-tracker