Fitness

Tabata: Idealan trening za 21. vek

0
Naš stručni saradnik otkriva zašto je ovaj program jedan od najomiljenijih kako kod žena, tako i kod muškaraca i ističe da ove vežbe, osim što poboljšavaju zdravstveno stanje, utiču i na hormon sreće
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Privatna Arhiva

 

 

Piše: Marko Mažar

fitnes trener, sportski novinar,

osnivač fitnes programa Boot Camp Serbia

 

 

 

 

Pre nego što definišem šta je Tabata protokol, napravio bih jednu zanimljivu vremensku paralelu između 2008. i 2016. godine. Kad sam 2008. studirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, radili smo testiranje telesnog sastava na najsavremenijoj mašini u to vreme, i moj procenat telesne masti iznosio je šest odsto. Upravo zbog tog rezultata dobio sam 10 dodatnih poena na ispitu, kao slika i prilika pravog Difovca, po rečima mog profesora iz predmeta rekreacija. U amfiteatru povela se opšta polemika i analiza oko mogućih činilaca koji utiču na nizak procenat masnoće u telu. Genetski faktor, koji najčešće ističemo kao najbitniji, može biti individualno važan, ali ne i presudan, što sam pokušao da dokažem na ličnom primeru. Pomenuo sam da me je tada, kao studenta sportskog novinarstva, zanimalo na koji način je Majkl Felps osvojio osam olimpijskih medalja i koje je trening metode upražnjavao da bi postigao taj istorijski uspeh. Upravo je jedan od treninga u trenažnom procesu bio – Tabata, koju sam testirao na sebi. Probavši taj visokointenzivni trening, samo za mesec i po dana, tri puta nedeljno, bez specijalnog, adekvatnog režima ishrane za ciljano smanjenje telesnih masti, dobio sam rezultate. Većina studenata reagovala je s blagim podsmehom, sumnjajući u tu priču, a profesor je priznao kako nije siguran da je to moguće postići samo za 16 minuta efektivnog treninga. Osam godina kasnije, dobio sam poziv od istog profesora, Stanimira Stojiljkovića, sada kao fitnes trener, da održim čas u sklopu nastave studenata sa smera rekreacija, na temu – Tabata protokol.

 

Devojke, postidećete se: Ako ne vežbate i dane provodite na kauču, vreme je da upoznate Mini (VIDEO)
 

PROCES VEŽBANJA

 

Šta je to Tabata? Izumi Tabata je japanski doktor, sportski naučnik sa Nacionalnog instituta fitnesa i sporta u Tokiju, koji je dobio zadatak od japanske reprezentacije u brzom klizanju da u što kraćem vremenskom roku osmisli trening metod kojim će klizači rapidno napredovati u svim aspektima. Isprobao je razne kombinacije intervalnih treninga i došao do zaključka da je najveći napredak postignut kada su klizali osam rundi po 20 sekundi maksimalnim intenzitetom, sa pauzama od 10 sekundi. Osim što su poboljšali istovremeno aerobne i anaerobne kapacitete, za tih mesec dana istraživanja, primećeno je i smanjenje procenata masti u telesnom sastavu, iako to nije bila prvobitna svrha testiranja. Otuda i taj, sada već čuveni Tabata protokol u fitnesu.

 

foto: Shutterstock

 

Svrstava se u grupu visokointenzivnih intervalnih treninga (High Intensity Interval Training), a jedan Tabata krug sastoji se od osam rundi, u trajanju od 20 sekundi maksimalno intenzivnog izvođenja vežbe, sa 10 sekundi striktne pauze između. To čini jedan Tabata krug, od četiri, koliko je predviđeno kako za sportiste, tako i za ozbiljnije rekreativce. Podrazumeva se da se tako intenzivan vid treninga ne preporučuje početnicima.

 

Funkcionalnim treningom do brzih rezultata

 

Prednosti Tabate pre svega su poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Naučno je dokazano da HIIT trening pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2, kao i da stimuliše povećanje hormona rasta, a samim tim dobijamo i najčešće željeni fizički izgled s većim procentom čiste mišićne mase.

 

foto: Shutterstock

 

BLAGODETI TRENINGA

 

Dokazano je i da telo dugo nakon Tabata treninga troši zalihe masti, čak i dok smo u stanju mirovanja (bazalni metabolizam). Tabata trening idealan je za 21. vek. Što bi rekao naš narod: Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor. Šesnaest minuta, tri, maksimalno četiri puta nedeljno, možemo i moramo naći ako nam je zdravlje prioritet.

 

foto: Shutterstock

 

Tabata je verovatno zbog toga i jedan od najomiljenijih treninga kako kod žena, tako i kod muškaraca, a upražnjavaju ga bukvalno svi – od brzoklizača, atletičara, dizača tegova, plivača, ragbista do Boot Camp treninga, čiji sam instruktor.

foto: Shutterstock

 

Pozitivno učešće takozvanog hormona sreće posle ovakvog treninga najbolje ćete osetiti sami. Danas je to bar lako, možete skinuti aplikaciju Tabata timer uz obaveznu prethodnu konsultaciju s lekarom ili pravac na Boot Camp trening.

 

 

foto: Profimedia

 

Eli Makfirson: Savršena figura u šestoj deceniji

 

 

 

Australijski supermodel Eli Makfirson svoju vitku figuru duguje upravo Tabata treningu. Ona je izjavila da je ovo najteži vid vežbanja kojim se ikada bavila, ali ujedno najefektniji. Zahvaljujući ovom treningu, koji već godinama praktikuje četiri puta nedeljno, plavokosa manekenka koja je zašla u šestu deceniju i dalje ima telo na kojem bi joj pozavidele i mnogo mlađe devojke.

makonda-tracker