Hormonalna joga: Put do velikih promena

0
O jedinstvenom sklopu vežbi koji mogu da probude životnu energiju, ali i da nas naučime kako da reaktiviramo naš celokupni hormonalni sistem, govori naša stručna saradnica koja ovakvu terapijsku metodu preporučuje ženama posle 35. godine.
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Ukoliko želite da podstaknete pozitivne promene u životu, preuzmete deo odgovornosti za svoje zdravlje i prestanete da sanjate o čarobnoj tableti koja će poboljšati vaše stanje i vratiti vas u mladost – počnite da vežbate hormonalnu jogu, poručuje jedina instruktorka na ovim prostorima Renata Rajner. Hormonalni disbalans je često prisutan kod žena i on se najčešće manifestuje u vidu bolnih i neredovnih ciklusa, policističnih jajnika, sve su češći slučajevi i neplodnosti, kao i problemi sa štitnom žlezdom. U četrdesetim dolazi do pada hormona i perimenopauze, zatim stiže menopauza sa valunzima, noćnim znojenjem, promenom raspoloženja... Na celom tom putu hormonalna joga je dobar prijatelj i divno je posmatrati promene na licima žena koje otkrivaju njene dobrobiti. Nevericu polako zamenjuje poverenje, umor i iscrpljenost novootkrivena opuštenost i energija koja je uvek bila tu, samo smo dozvolili da se uspava! Hormonalna joga je više od vežbanja, ona ženi daje uputstvo za uravnotežen i srećan život,  kaže Renata Rajner, srećna što će prvi put imati priliku da održi seminar hormonalne joge u Beogradu i Novom Sadu.

Piše: Renata Rejner, joga instruktor

HORMONSKI DISBALANS

Energija je najveće blago, ali sa godinama ona se smanjuje i zato postajemo emotivno osetljivije. Sa hormonalnom jogom možemo da ojačamo vitalnu energiju i usmerimo je na tačno željeno mesto u cilju samoisceljenja i hormonske ravnoteže. Uz to, dobijamo i sve benefite koje takav čas donosi: joga položaji daju nam snagu i fleksibilnost, vežbe disanja povezuju nas sa sadašnjim trenutkom i dubljim nivoima postojanja, dok nam relaksacija kojom se čas završava donosi mir i oslobađanje od napetosti. Svakodnevni ritam života narušava prirodnu hormonsku ravnotežu žene. Najbolji način da je povratimo jeste kroz pokret, disanje, vizuelizaciju i usmeravanje energije. 

SKUP VEŽBI

Hormonalna joga je  jedinstven  skup vežbi i to je u svetu priznata terapijska metoda kojom se na potpuno prirodan način hormoni dovode u prirodnu ravnotežu. Taj skup vežbi tokom devedesetih godina napravila  je psiholog i filozof  Dina Rodrigez, Brazilka koja i danas u svojoj osamdeset i osmoj godini još putuje svetom prenoseći svoje iskustvo i znanje. Ona je inspiracija i motivacija mnogim ženama koje su u relativno kratkom vremenu promenile svoje živote  redovnim i  ispravnim vežbanjem hormonalne joge koja se kao terapija dvadeset godina sprovodi u Brazilu, Americi, Kanadi, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Danskoj, Španiji, Francuskoj. Hormonalna joga (u originalu Terapia Hormonal para Menopausa) kombinacija je tehnika hatha joge, kundalini joge, energetske joge i tibetantskih energetskih tehnika. Ona snažno deluje na celi energetski sistem i u kratkom vremenu pokreće rad endokrinih žlezda i dovodi u ravnotežu produkciju hormona na potpuno prirodan način, bez štetnih propratnih pojava. Ova tehnika preporučuje se preventivno ženama nakon 35. godine, ali prvenstveno namenjena je onim pripadnicama lepšeg pola koje imaju problema sa hormonalnim disbalansom. Hormoni snažno utiču na nas i slobodno ih možemo nazvati režiserima našeg života. Zato treba naučiti kako putem određenih tehnika disanja (Bastrika KD, vatrena pranajama), asana i tehnika usmeravanja energije (koncentracija i vizuelizacija) u endokrine žlezde (jajnici, štitna žlezda, hipofiza) možemo da izbalansiramo hormone i  u potpunosti izmenimo naš život. 

Savršen kraj dana - Salma Hajek

Kao pobornik zdravog načina života, slavna glumica Salma Hajek još pre više od jedne decenije odlučila je da se posveti jogi. Svakodnevno vežbanje ove veštine, učinilo je da se odlično oseća, ali i doprinelo njenom duhovnom miru. Posle napornog dana, ovaj vid relaksacije u potpunosti je opušta i priprema za svakodnevne obaveze.

 

Priredila: Ksenija Konić

TAGOVI: LivingJoga
makonda-tracker