Wellbeing: Kako rešiti problem suvog oka?

0
Sve češći problem u današnje vreme jeste sindrom suvog oka, a zbog čega se to dešava, koje grupacije su najugroženije, ali i na koji način možemo da rešimo taj problem, objašnjava naš stručni saradnik
foto: profimedia
foto: profimedia

Simptomi suvog oka, jednog od vodećih oftalmoloških problema kod osoba starije životne dobi, sve češće se javljaju i kod mlađe populacije. Glavni razlog za njegovu pojavu jeste sve veći uticaj faktora okoline i savremenog stila života.

Sindrom suvog oka je poremećaj suznog filma, a izazvan je smanjenjem izlučivanja suza ili njihovim povećanim isparavanjem, sa neželjenim promenama sastava suznog filma, što može dovesti do oštećenja površine oka. Glavni simptomi su peckanje, grebanje, crvenilo, osećaj prisustva peska u oku, pojačano suzenje iz oka, kao i pojava sekreta u obliku niti. Budući da sindrom suvog oka ima uticaj i na kvalitet života, veliki broj pacijenata kao posledicu ovog oboljenja navodi umor, smanjenje koncentracije, razdražljivost i učestale glavobolje.

Piše: Goran Ratković, dr med./M.D.

Vođa grupe proizvoda / Product Manager

NAJČEŠĆI UZROCI

Starenje – 75 odsto stanovništva starijeg od 65 godine pati od sindroma suvog oka.

Pol – hormonske promene kod žena tokom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze.

Bolesti – reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitaste žlezde, glaukom.

Lekovi – antidepresivi, antihipertenzivi, kontraceptivna sredstva.

Kontaktna sočiva – isparavanje suza uzrokuje nelagodnost prilikom nošenja kontaktnih sočiva i povećava stvaranje proteinskih naslaga na sočivima.

Okruženje – dim, fluorescentno svetlo, klimatizovan prostor, centralno grejanje i vetar.

Rad na računaru – pri dugotrajnom i napornom radu za računarom, zaboravljamo da trepćemo pa suze brže isparavaju, a oči se više suše.

Operativni zahvati ili povrede – suvo oko je česta prateća pojava kod ovakvih stanja.

MOGUĆE JE UBLAŽITI SIMPTOME

Suvo oko se ne može izlečiti, ali je moguće ublažiti njegove simptome i sprečiti komplikacije (infekcije, stvaranje ožiljaka...). Preporučuje se izbegavanje navedenih faktora koji izazivaju suvo oko (prvenstveno boravak u zadimljenom i klimatizovanom prostoru, šetnja po jakom vetru ili dugotrajan rad za računarom). Osnovu terapije čine veštačke suze koje svojim delovanjem koriguju neželjene promene prirodnih suza – nedovoljno lučenje, povećano isparavanje i promenu njihovog sastava. Na površini oka veštačke suze stvaraju zaštitni sloj koji isparava sporije od prirodnih suza i pomaže oporavak sitnih oštećenja ćelija površine oka. Postoji mnogo vrsta veštačkih suza koje se razlikuju po gustoći, vrsti, prisustvu konzervansa i ceni.

Blink contacts kapi – služe za dugotrajno osveženje suvih i umornih očiju. Aktivna supstanca je natrijum hijaluronat od 0,15 odsto, normalan sastojak očne vodice, staklastog tela i drugih delova ljudskog organizma. On dokazano povećava stabilnost suznog filma, poboljšava stvaranje suza i podstiče zarastanje lezija rožnjače. Blink intensive – namenjene su osobama sa srednjim ili teškim oblicima suvog oka praćenim intenzivnim tegobama. Ulogu glavnog lubrikanta ima polietilen glikol koji povećava viskozitet suza bez pratećeg zamućenja vida. Jedini zadržava vlažnost u oku čak do 60 minuta nakon primene.

KIM KARDAŠIJAN

Rešenje je u kapima

Najpoznatija starleta Kim Kardašijan sa gledaocima svog rijaliti programa Keeping up with Kardashian, ali i pratiocima na društvenim mrežama deli većinu intimnih podataka. Tako se svojevremeno požalila da joj konstannto nanošenje šminke smeta očima i da zbog toga redovno koristi kapi kako bi se rešila sindroma suvog oka.

 

makonda-tracker