Fitness: Show dance - Ples koji zavodi

0
Šta sve podrazumeva bavljenje šou-densom, po čemu se razlikuje od čirliding plesa i koje veštine treba da odlikuju plesačicu koja nastupa u pauzama između dva poluvremena, objašnjava naša stručna saradnica.
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Ples je jedan od načina kojim govorom tela u prostoru oslikavamo neku emociju. U kombinaciji sa energičnom muzikom, upečatljivom scenografijom i atraktivnom koreografijom, plesni pokreti izmamljuju uzdahe posmatrača, posebno ako ih izvode zgodne devojke.

Šou-dens, čirliding i tematski ples predstavljaju jedno od novijih poglavlja scenske umetnosti. Veština u kojoj grupa devojaka u kostimima izvodi akrobatske vežbe u ritmu melodije, podrazumeva talenat za pokret, osećaj za scenu i izraženu psihofizičku spremu.

Piše: Sandra Mišić, Plesačica Plesni studio Fluid girls

SHOW DANCE

Sportska nadmetanja i šou-programi vremenom su iznedrili potrebu da budu audio-vizuelno osveženi. Tako je ples za spomenute manifestacije postao obavezna pratnja i poput tanga ili sambe zahteva potpunu posvećenost.

Šou-dens treba da zabavi gledaoce, ali i da bude zavodljiv i seksi, uz specifične korake, skokove i fizički zahtevne statične pozicije koje doprinose boljoj atmosferi. Postoje dva tipa osmišljavanja koreografije za ovakav nastup.

Prvi je kada se unapred zna muzička numera uz koju se pleše i u tom slučaju nastoji se da se tematika pesme na najizražajniji način predstavi pokretom. Tada mogu da se koriste i rekviziti koji će tačku učiniti atraktivnijom. Drugi tip koreografije u šou-densu jeste onaj u kome grupa devojaka nastupa na događaju, ali im muzički repertoar nije unapred poznat.

Tada su plesačice maksimalno koncentrisane na ritam jer na licu mesta usaglašavaju pokrete i čine da njihov ples bude pitak za posmatrače. 

ČIRLIDERSICE

Devojke koje plešu u pauzama utakmica američke košarkaške, fudbalske i hokejaške lige umeju toliko da fasciniraju muškarce da oni zaborave rezultat sa semafora. Čirliding ples nastao je početkom prošlog veka, a sada je on fiskultura na američkim koledžima.

U Evropi je situacija drugačija, pa su čirlidersice pretežno devojke iz plesnih grupa koje nisu angažovane isključivo na polju sporta. Zanimljivo kod ovog plesa jeste to što je za kratko vreme, koliko traje tajm-aut, potrebno izvesti zapaženu scensku tačku.

Obično se biraju neki efektni pokreti ili koreografije sa stolicama, obručima i slično.

DOMINACIJA TELA

Kod ovakvih tipova plesa veoma je bitan fizički izgled devojaka, a briga o telu jeste neophodni uslov za napredak. Disciplina, istrajnost i razvijanje solidarnog duha imperative su za svaku plesačicu. Raznovrsni pokreti aktiviraju sve grupe mišića.

Ples na štiklama, koji je sastavni deo mnogih koreografija, jedna je od delatnosti koja zahteva poseban napor. Treninzi su podeljeni u nekoliko faza. Prva obuhvata zagrevanje koje se sastoji od vežbi klasičnog aerobika ili trčanja. Cilj je da se temperatura tela podigne na željeni nivo. Zatim se praktikuju takozvane mobility vežbe koje mišiće pripremaju za napor.

To podrazumeva izvođenje špaga, izdržaja u čunju, iskoraku i sličnim pozama. U svetu fitnesa za ovaj deo treninga koristi se izraz gibanje, kada se istežemo do granice bola, pa popustimo, te taj proces vrtimo ukrug . Priprema za šou-dens ili čirliding podrazumeva i rad na elementima snage. U tom segmentu treba da se ojača jezgro tela.

Upražnjavaju se sklekovi, čučnjevi sa opterećenjem i slično. Gimnastičarski elementi uvežbavaju se posebno. To su uglavnom vežbe koje devojke savladavaju još u osnovnoj školi, s tim što se pleše u atraktivnim kostimima. Uvežbavaju se zvezde, koluti, skokovi, salto i slično. Koreografija i usaglašavanje grupe obično je najduži segment u pripremama za nastupe.

Ovaj deo objedinjuje sve prethodno navedene faze i omogućava iskazivanje kreativnosti. Potrebno je telo dovesti do nivoa visoke spremnosti kako bi fokus u potpunosti mogao biti pomeren na scenski nastup. Ovakav tip plesa aktivira celokupno telo, a zbog načina na koji se izvodi, podrazumeva ujednačen razvoj snage, kondicije i eksplozivnosti.

Proizvod ovakve aktivnosti je zgodno telo po kome su plesačice prepoznatljive. Devojka koja želi da bude deo plesnog tima mora da voli ples i da prihvati činjenicu kako će mnogo vremena provoditi u sali pa uvek treba da bude spremna za trening. Poželjno je da ima snažan karakter i da uvek bude spremna za akciju. 

Dženifer Lopez: Kraljica igre

Jedan od najatraktivnijih scenskih nastupa na svestkoj muzičkoj mapi poseduje zgodna pevačica Dženifer Lopez. Nesvakidašnje talentovana za ples, ona je tokom svoje karijere provodila sate i sate uvežbavajući koreografije koje izvodi na svojim koncertima. Takva njena energija bila je razlog što je nastupila na najgledanijem sportskom spektaklu u Americi Superbolu, gde je izvela čirliding ples.

Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker