Fitnes čija magija traje

0
Šta je bodi kombat, na koji način treba da se vežba, ali i koliko je vremena potrebno da se savlada ova veština objašnjava naš stručni saradnik

Bodi kombat je jedan od najpopularnijih les mills programa. Na ovom času fitnesa naučićete kako da izvodite udarce iz karatea, mai taija, boksa, kapuere i mnogih drugih borilačkih sportova. Tokom ovog neverovatnog i energičnog časa, vi ćete postepeno udarati sve jače kako biste izgubili što više kalorija. Sam trening traje 55 minuta i ima deset pesama, a uz svaku se izvodi niza udaraca nogama i rukama iz određenog borilačkog sporta. Kao i svi ostali les mills programi i ovde se muzika i koreografije menjaju na svaka tri meseca koje prave master treneri za bodi kombat, Dan Cohen i Rachael Newsham.

Piše: Saša Ružić, instruktor

Svi instruktori koji vode bodi kombat čas poseduju sertifikate kao dokaz da su prošli obuku za ovaj program. Na svaka tri meseca oni odlaze u Work šopove i time unapređuju svoje znanje. Trening mogu da posećuju svi jer postoji sistem po kome se i početnici vrlo brzo mogu uklopiti u rad sa iskusnom grupom. Za sva dodatna pitanja i nejasnoće koje mogu da se jave, najbolje je obratiti se samom instruktoru i on će otkloniti sve dileme.

 

PRAKTIČNI ČAS

Jedan čas bodi kombata počinje učenjem svih pokreta koje ćete koristiti tokom treninga, kao i pripremom uma i tela za borbu koja sledi. Zatim se vizuelizuje protivnik i ulazite u seriju borbenih kombinacija. Fokus je na brzini, moći i izdržljivosti. Biće vremena za oporavak dok se pripremate za sledeću fazu, sa finalnom borbom koja će zapečatiti vaše fitnes ciljeve za taj dan. Na kraju se spuštamo na pod i istezanjem završavamo trening.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da za ovaj program nisu neophodni nikakvi dodatni rekviziti. Dovoljno je da obučete vašu sportsku opremu, udobne patike i ponesete flašicu vode. Tada vaša borba može da počne, a motivaciju možete da potražite i u činjenici da na ovom treningu izgubite i do 735 kalorija. Trening je namenjen svima, bez obzira na godine, fizičku spremu i prethodno iskustvo sa fitnesom. Benefiti bavljenja ovim programom su mnogobrojni. Na prvom mestu, poboljšava se rad srca i pluća, oslobađamo se stresa, zatežu se i oblikuju svi mišići na telu, sagorevaju se kalorije, unapređuje se koordinacija i stabilnost...

Ana Bebić - Trening kao antistres 

Jedan od bodi kombat fanova je i Ana Bebić koja ovaj trening koristi kao odličnu antistres terapiju.  Ovo je odličan program za ljude koji imaju stresne poslove i potreban im je izduvni ventil tokom dana. Ana dva do tri puta nedeljno posećuje treninge bodi kombata u Sportskoj akademiji Kočović na Novom Beogradu i tako uspeva da ostane FIT I spremna za svoje nastupe.

Story: Zbog čega ste odlučili da se ozbiljnije posvetite treninzima?

- Pre mesec dana počela sam ponovo da treniram i nastojim da održim tempo treninga od pet puta nedeljno po dva sata. Šest godina trenirala sam rukomet i oduvek sam bila sportski tip, a fizička aktivnost čini me srećnom i poletnom. Najvažnije mi je da održim dobru kondiciju, a naravno prednost je i to što se rezultati vežbanja pozitivno odražavaju i na fizički izgled.

Story: Prošle zime povredili ste koleno na skijanju, koliko ste zbog ove nezgode morali da prilagodite vežbe i treninge?

- Pre nego što sam počela da treniram, posavetovala sam se sa svojim doktorom i trenerom i po tom pitanju vrlo sam obazriva. U situacijama kao što je moja, najvažnije je da se pravilo zagrejete pre treninga, posebno kolena, ruke i zglobove, a bitno je i da se na kraju vežbanja pravilno istegnete.

Story: Da li ste zbog treninga redukovali ishranu?

- Trudim se da što više vodim računa šta i kada jedem. Dešavalo mi se da nakon što završim nastup u nekom klubu, jedem u pet sati izjutra i potom odem na spavanje. Sada se moja ishrana zasniva na kuvanim jelima i redovnim obrocima, naravno, koliko mi to obaveze dozvoljavaju.

Story: Šta biste posavetovali one koji tek počinju da treniraju.

- U zdravom telu zdrav duh - u potpunosti se slažem s ovom krilaticom. Najvažnije je da budete čvrste volje i potpuno rešeni da se posvetite negovanju svog duha i tela. Najteže je na početku, a kada se naviknete na odlaske u teretanu ili neki fitnes centar, vremenom sve više uživate u treninzima i verujte mi na reč, veoma se unervozite kada propustite neki termin vežbanja.

makonda-tracker