Flamenko: Vatreni ples

0
Jedna od tačaka u kojoj se spajaju ples, muzika i pevanje jeste flamenko, a naša stručna saradnica uvodi nas u svet ove veštine opisujući šta je sve potrebno savladati dok ne počnemo da izvodimo koreografiju koja gledaocima šalje snažnu emociju.
Flamenko; foto: Story press, Guliver, Shutterstock
Flamenko; foto: Story press, Guliver, Shutterstock

Ovaj ples angažuje i poboljšava koncentraciju svake devojke koja mu pruži ruku, dok istovremeno jača kondiciju one dame koja se odluči da ga zaigra. Nastao je u 17. veku na jugu Španije, nazivaju ga i plesom Cigana, a danas je posebno aktuelan u Americi, Meksiku i Japanu. Za one koji poštuju definicije, možemo reći da se flamenko opisuje kao ples živog ritma, praćen odsečnim stepovanjem i pljeskanjem rukama. Suveren je vladar epiteta ženski i njegovo izvođenje može biti izrazito seksepilno, a haljine koje plesačice nose neretko su veoma raskošne. Zavirimo u svet flamenka...

NAĐITE KOMPAS

Jedna od najvažnijih ulica na putu zvanom flamenko jeste ritam. Njegovo savladavanje preduslov je za bavljenje ovom veštinom. Učenje takozvanog ritma kompas, spada u osnove ovog plesa. Najveća pažnja usmerena je na obrađivanje osnovne tehnike flamenka - pravilan stav i pozicije ruku. Iako su tokom igranja flamenka najviše angažovana stopala, za ples žene vrlo su važni pokreti ruku i šaka. To su potezi kojima se plesačica zatvara i skuplja, da bi se nakon toga izvukla i izdužila u visinu, pri čemu se koriste svi mišići gornjeg dela tela. Samim tim, redovno vežbanje flamenka doprinosi fizičkom zdravlju, dok kontinuirano učenje novih kombinacija deluje na mentalni razvoj i veoma je korisno protiv demencije.

PEVANJE I KOREOGRAFIJA

Polaznici flamenka najpre se upoznaju sa teorijom ovog plesa i njegovim osnovnim ritmom. Čas je podeljen u dva dela. Prvi je posvećen tehnici tela i nogu, dok je drugi predviđen za koreografiju, upoznavanje sa kompleksnim ritmovima i rad sa muzičarima. Kada je reč o koreografijama, plesači uglavnom uvežbavaju one jednostavnog ritma - 4/4, dok profesionalci nastoje da savladaju komplikovaniji ritam - 12/8.
Jedan od osnovnih elemenata flamenka jeste i pevanje. Tehnika flamenko pevanja izuzetno je zahtevna i iziskuje veliku posvećenost. Najbolja ilustracija paketa sa nalepnicom flamenko jeste neki od koncerata slavnog gitariste Paka de Lusije, dok se u pozadini njegovih opijajućih nota čuju prodorni vokali.

CIPELICE, HALJINE...

Ovaj fizički zahtevan ples oplemenjen je i atraktivnom garderobom koju igračice nose. Pored raskošnih haljina, neizostavan deo flamenko opreme jesu i cipele. One su ručno rađene, potkovane su ekserima na potpetici, kao i na prednjem delu. U flamenko opremu spadaju i marama (Manton), lepeza, štap (Baston) kao i kastanjete. U Španiji postoje specijalizovane radnje koje se bave isključivo prodajom flamenko garderobe i ostalih rekvizita neophodnih za ovaj ples. Flamenko dame iz Srbije imale su tu sreću da upoznaju veoma talentovanu krojačicu koja im, prema njihovim rečima, izrađuje kostime koji nimalo ne zaostaju za španskim kreacijama tog tipa.


MONIKA KRUZ

Svoj vatreni temperament lepa glumica Monika Kruz neposredno je ispoljila ulogom Silvije Hauregi u evropski popularnoj seriji Korak napred. Seksepilna sestra nešto poznatije Penelope Kruz važi za jednu od najboljih flamenko plesačica koje Španija ima, a ova veština donela joj je brojne filmske uloge, ali i zgodno telo koje se nije libila da pokaže u nekoliko reklamnih kampanja.
- Ples je moj život, a gluma je uvek za mene predstavljala avanturu u kojoj mi je lepo. Više volim igranje jer je govor tela tada mnogo izraženiji - priznala je u jednom intervjuu lepa Špankinja.



Piše: Nikolina Šašić, Flamenko grupa Nuestra Luz

 

Priredio: Stefan Tošović

KONTAKT: nuestraluz@yahoo.com

TAGOVI: Livingples
makonda-tracker