Stott pilates - nov način vežbanja

0
Kakve sve benefite ima na zdravlje ovaj sve popularniji pilates program, kako se vežba i koje su sprave neophodne tokom treninga, otkriva naša stručna saradnica.

Stott pilates je najcenjenija internacionalna škola savremenog pilatesa koja je bazirana na sto godina starom učenju (klasični, tradicionalni pilates), a nadograđena je novim saznanjima iz teorije treninga i kineziterapije. Naglasak ove unapređene metode jeste na očuvanju prirodnih krivulja kičme, stabilizaciji centra tela i ramenog obruča, neutralnom pozicioniranju zglobova i pravilnom disanju. Upravo će zato ova inteligentna mind-body tehnika na siguran način popraviti držanje tela, smanjiti bolove u leđima i tenzije u mišićima karlice. Ovakvim treningom koji kombinuje vežbe snage i fleksibilnosti, izgrađuje se telo vitkog mišićnog tonusa, zavidne snage i mobilnosti, a povrh svega zdravog duha.

 

TRENING

Ovaj vid pilatesa uključuje trening na podlogama uz velik broj rekvizita i sprava, od kojih je najpoznatija Reformer. Prema specifičnim potrebama polaznika, nudi se i niz prilagođenih programa s različitim nivoima intenziteta. Diferenciraju se programi rekreacije od rehabilitacijskih programa i onih namenjenim profesionalnim sportistima. Posebno se programiraju programi za muškarce i žene, a opet u zavisnosti od njihove dobi i fizičke spremnosti. Upravo trening pilatesa u rekreaciji ima za cilj da poboljša vitalnost kičme, opštu mobilnost i funkciju tela. Stott pilates u vrhunskom sportu služi kao nezaobilazan program kod prevencije sportskih povreda i poboljšanja sportske aktivnosti. U rehabilitaciji pomaže kod brze integracije rekonvalescenata u svakodnevno funkcionisanje i pomaže u njihovom bržem oporavku, dok trudnicama unapređuje psiho-fizičko stanje i samim tim olakšava trudnoću. Stott pilates je licencirana metoda koju smeju da primenjuju samo edukovani i sertifikovani treneri. Od njihovog znanja zavisiće sigurnost i učinkovitost treninga, a samim tim i zadovoljstvo klijenata. Najviši nivo pilates obrazovanja čine rehabilitacija i kondiciona priprema sportista, tako da te programe vode treneri sa velikim znanjem i iskustvom.

 

REKVIZITI

Sertifikovani pilates program na podlogama (Mat), pri kojem se radi sa težinom vlastitog tela sa ili bez dodatnih rekvizita. Svrha rekvizita ogleda se u tome da pomognu pri izvođenju vežbi ili da posluže kao otpor, čime će se povećati učinak svake od njih. Rekviziti  dodatno povećavaju snagu, fleksibilnost, balans i doprinose raznovrsnosti treninga, što blagotvorno utiče na budnost uma, ali i izazov tela.

Uz različite lopte i polulopte, koriste se valjci, jastuci, rotacioni diskovi, gume, obručevi, težinske šipke i loptice, jednoručni tegovi i druge platforme (arc barrel, pilates edge, spine supporter...). Pri upotrebi različitih rekvizita, dopunski se poboljšava kretanje, aktiviraju se svi mišići tela, povećava se koordinacija i kontrola pokreta. Stott pilates Matwork, vođen od strane edukovanih trenera, osnažiće ukupnu muskulaturu tela, posebno mišiće abdomena, leđa i stražnjice, mobilisaće karlicu, ramena, kukove i poboljšati kretanje. Tonus mišića se pojačava, dolazi do njihove izduženosti, povećanja snage i izdržljivosti. Zbog posebne metode disanja koja je uključena u svaki pokret, ovaj  program redukuje stres i relaksira celo telo.

 

TEŽINA VEŽBANJA

Intenzitet treninga određen je ciljevima i mogućnostima svakog klijenta, pa tako Matwork može biti pogodan kako za osobe starije životne dobi, kao i za one koje imaju zavidan stepen kondicije. Njihovi programi razlikuju se odabirom vežbi, tempom njihovog izvođenja i strukturom treninga. Upravo u toj širokoj primenljivosti stott pilatesa leži njegovo bogatstvo, ali i zahtev da treneri budu edukovani kako bi mogli da kreiraju sigurne treninge sa optimalnim zahtevima za svoje klijente.

 

Riz Viterspun - Vežbe za zategnuto telo

Atraktivna glumica Riz Viterspun oduvek je vodila računa o svom fizičkom izgledu. Ranije se najčešće bavila aerobikom, ali je sa godinama shvatila da njenom telu najviše prija pilates. Uz adekvatne veze i licencirane trenere šarmantna plavuša održava maksimalni tonus svojih mišića I adekvatnu fizičku spremnost za naporna snimanja koja je očekuju.

 

Piše: Mirela Anić, internacionalno priznati pilates edukator i trener

www.body8mind.rs

Pogledajte video:

 

makonda-tracker