Salsa - ples strasti i slobode

0
O tome zašto je toliko popularna u svetu, ali i kako da savladate korake ovog energičnog plesa punog strasti, piše naš stručni saradnik i instruktor sa Kube Huan de Dios Gala Abreu
Foto: Vladimir Šporčić
Foto: Vladimir Šporčić

Salsa je ples koji mi na Kubi igramo već od malih nogu. Obično počinjemo u krugu porodice, nakon čega se selimo na ulicu da bismo ga u mladosti organizovano igrali u za to posebno stvorenim umetničkim zadrugama, takozvanim kućama kulture i akademijama. Premda smo siromašna zemlja, ovaj ples omogućava nam da izrazimo bogatstvo našeg duha i radost koju osećamo prema životu.

SALSA U SRBIJI

Bio sam iznenađen koliko je salsa rasprostranjena po Srbiji i kako je veliki broj njenih ljubitelja i obožavalaca. Takođe sam bio impresioniran kvalitetom igranja i savladavanja koraka s obzirom na to da vašem narodu ova igra nije svojstvena ni po klimi ni po običajima. Da bih pokazao kako se ona igra na kubanski način, odnosno onako kako sam je ja i naučio u Havani gde sam rođen, zajedno sa instruktorima iz Srbije otvorio sam školu Salsa studio na dve lokacije u Beogradu.

ZAŠTO JE OVAJ PLES IN

Razlog zašto salsa ostavlja snažan utisak i izaziva veliko uzbuđenje u čitavom svetu jeste to što je reč o izuzetno strastvenom i energičnom plesu koji pojedinca ne ograničava strogo utvrđenim pravilima. On mu pruža slobodu da izgradi svoj stil kombinovanjem koraka sona, rumbe, ča-ča-ča i ostalih izvornih kubanskih plesova i da sam improvizuje i učestvuje u stvaranju nečeg novog obogaćujući na taj način samu salsu i omogućavajući joj da se munjevitom brzinom i nezaustavljivo prilagođava različitim podnebljima i širi po čitavom svetu.

KORACI I FIGURE

Nakon savladavanja standardnih koraka i osnovnih figura koje može naučiti svako ko poželi, otvaraju se i šire vidici salsa sveta u čijem stvaranju i izgradnji mogu učestvovati svi. Salsa na Kubi počinje da se uči u liniji nakon čega se prelazi na krug (ruedu), a krajnji cil je jeste da se omogući ljudima igranje zajedno ili u parovima. Takođe, za razliku od drugih plesova, kubansku salsu svako može da igra sa svakim i plesni partneri često se menjaju.

PLES SAVRŠEN ZA MIŠIĆE I UPOZNAVANJE

Kao i u plivanju, prilikom plesanja koriste se svi mišići počevši od onih na nogama koji dolaze do izražaja pri izvođenju koraka i figura, preko trbušnih prilikom njihanja kukova, pa sve do mišića ruku, ramena, grudi i onih vratnih koji se angažuju prilikom zauzimanja odgovarajućeg držanja. Salsa predstavlja i svojevrstan vid druženja jer omogućava pojedincima da zajedno putuju po svetu, izvode ovaj ples po svetskim kongresima, festivalima i maratonima, a na taj način upoznaju se ljudi istih strasti i interesovanja pa se neretko sklapaju prijateljstva za ceo život.

 

Priredila: Jelena Kulović

Piše: Huan de Dios Gala Abreu

makonda-tracker