Kalenetiks - omiljeni fitnes iz osamdesetih

0
Program kalenetiks nastao je početkom osamdesetih godina prošlog veka, a s obzirom na to da i dalje daje fantastične rezultate, zastupljen je i danas u fitnes centrima.
Foto: Vladimir Šporčić, Thinckstock
Foto: Vladimir Šporčić, Thinckstock

Kalenetiks je program koji se godinama realizuje na Starom DIF-u i stiče sve veću popularnost, što dokazuje broj korisnika koji je veći iz godine u godinu. Ovo je sistem vežbi koje karakteriše veliki broj ponavljanja, sasvim kratki pokreti u oscilaciji dva centimetara, koji se izvode iz krajnjih položaja i to u intervalu od 60 do 100 sekundi.

Same vežbe nastale su kada je Kalan Pinki počela revoluciju vežbanja 1980. uvođenjem kalenetiks metode. Ovaj veoma personalizovan i jedinstven oblik vežbanja koristi precizno pozicionirane izolovane specifične grupe mišića, a zatim im pomoću malih, ali moćnih pokreta pomaže da rade dublje. Kad imate više mišićnih vlakana, masne naslage brže nestaju i rezultati su vidni. Zagreva se svaka grupa mišića, a zatim se istezanjem obezbeđuje veća snaga, fleksibilnost i izdržljivost.

 

TRENING

 

Trening se sastoji iz četiri segmenta:

- petominutno zagrevanje i priprema za napor mišića i zglobova

- glavni deo treninga, kalenetiks vežbe u trajanju od 45 minuta

- petominutne vežbe istezanja

- petominutna relaksacija koja smanjuje mišićnu tenziju

 

IZVOĐENJE VEŽBI

 

Program posebnu pažnju posvećuje disanju koje olakšava izvođenje vežbi.  Radi postizanja boljih rezultata i raznolikosti koriste se lopte, mali tegovi, šipke i trake. Dodavanje otpora u toku vežbanja poboljšava snagu, izdržljivost i čvrstinu mišića. Važan deo ovog programa svakako je i kvalitetan izbor muzike koja motiviše i doprinosi pozitivnoj atmosferi, dinamici i ritmici vežbanja.

Zahvaljujući specifičnoj tehnici izvođenja, ove vežbe doprinose pravilnom držanju kičmenog stuba, poboljšanju ravnoteže i koordinacije, oblikovanju tela bez uvećanja mišićne mase, razvoju gipkosti i snage i otklanjanju stresa. Kalenetiks spada u grupu programa umerenog intenziteta pa vežbe mogu izvoditi svi, bez obzira na pol, starosnu dob i stepen utreniranosti.

 

Madona - Fitnes fanatik

 

Za Madonu možete da kažete šta god želite, ali ne može se osporiti da i u petoj deceniji ima savršeno telo. Početkom osamdesetih godina prošlog veka, baš u vreme nastanka kalenetiks programa, otkrila je koliko joj fitnes vežbe pomažu u održavanju fizičkog i psihičkog zdravlja. Svojim primerom promenila je način na koji žena gleda na sebe. Danas, pored osnovnog fitnesa, ona je u svoj program vežbanja uvrstila aštanga jogu, Pover Plate, a opredelila se za sirovu hranu i redovno posećuje dermatologa.

 

Piše: Sunčica Mitrović, Fitnes instruktor

makonda-tracker