Klizanje - zadovoljstvo ili ples labudice

0
Jedan od drevnih oblika kretanja u zimskim uslovima, nekada za preživljavanje, a danas pravi oblik rekreativnog zadovoljstva, klizanje na ledu, otvara mogućnosti za brojne izazove u zimskom periodu. Savete vam daje naš stručni saradnik prof. Željko Majer
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pored svih svojih čari, zima ipak podrazumeva i to da je naše kretanje na otvorenom drastično smanjeno. Čak su i uslovi za običnu šetanju vezani za prostor sa mnogo snega, leda, ledenica... Postalo je opasno, ali i komplikovano dok oblačimo posebnu garderobu, obuću...

Zatvoreni prostori za vežbanje, fitnes sale i teretane prepune su i zagušljive, a često se dugo čeka na korišćenje određene sprave. Zato je zimi za rekreaciju pravo rešenje otvoren prostor - klizanje na ledu. Da biste se bavili klizanjem potrebno je da ispunite nekoliko uslova: da umete da klizate, imate potrebnu opremu, kao i da računate na dodatni materijalni izdatak.

 

PAD JE SASTAVNI DEO UČENJA

Znanje klizanja je najvažniji uslov ove aktivnosti. Svi oni koji znaju da klizaju u povlašćenom su položaju i za njih je sve lako i brzo ostvarljivo. Oni koji to ne znaju, bez obzira na godine i pol, moraju da ovladaju tom veštinom uz stručnu pomoć učitelja klizanja. Strah od pada, koji može biti veoma opasan, potpuno je opravdan i imaju ga svi, pa se zato na vreme uči kako treba reagovati u tim situacijama. Pri padu refleksno postavljamo ruke napred pa najčešće one i stradaju, to jest, dolazi do povreda kostiju i zglobova šaka i doručja, takozvano loko topiko. Takođe, i ostale povrede su česte. Svi smo videli pojedince kako uz ogradu ili po klizačkoj stazi u potpunom grču pokušavaju da naprave prve klizačke korake na ledu, sami ili uz pomoć prijatelja.

Neznanje klizača rešava se uključivanjem u škole klizanja pod nadzorom učitelja klizanja koje imaju sva klizališta. Dva, tri časa je dovoljno da bezbedno i opušteno bavljenje ovim sportom.

 

DOBRE KLIZALJKE - VIZA ZA UŽIVANJE

Dobre klizaljke uvek su bile važan faktor za potpuno zadovoljstvo klizanja. One treba da su komotne, a uz postojeće čarape potrebno je da se navuče još jedan deblji par zbog hladnoće, ali i zato da bi se vršila i kompenzatorna funkcija za čvrsto vezivanje (stopalo u klizačkoj cipeli ne sme da se pomera), a ne sme ni da se prekine cirkulacija krvi. Danas sva klizališta imaju servis za iznajmljivanje klizaljki, a cena je najčešće ista  kao ona za termin klizanja, ili čak i niža. Ipak, unutrašnjost iznajmljenih klizaljki ponekad može da bude vlažna, pa je preporuka da imate vlastite koje mogu da se kupe po ceni od 2 do 4. 000 dinara i takve potpuno zadovoljavaju tehničke, estetske i zdravstvene uslove.

 

IDEJA ZA TROŠENJE DŽEPARCA

Nije bez značaja finansijski deo za bavljenje bilo kojom aktivnošću, pa ni klizanjem. Kada devojka lepo kliza, onda to izgleda kao ples labudice. Pored estetike, oprema mora da bude i funkcionalna, a kad se spoje dobro klizanje i vizuelni doživljaj onda je uživanje potpuno. Sve u svemu, zima nam je došla. Izađite iz kuće barem dva do tri puta nedeljno, lepše ćete se osećati, a i na otvorenim klizalištima nema virusa. I još jedan savet: ako ne znate da klizate, obavezno se prijavite u školu klizanja ili potražite iskusnog instruktora.

 

prof. Željko Majer, realizator sportskih programa na Starom Difu

 

makonda-tracker