Pilates za mame i bebe

0
Svaka žena koja odmah nakon porođaja želi da bude zgodna, zdrava i srećna, može da se priključi novom sistemu vežbanja. Da li će biti dobro raspoložene i koliko će to osetiti njihove bebe, objašnjava naša stručna saradnica Dušica Dišić, babica - edukator prena
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Postporođajni period predstavlja vreme velikih promena i prilagođavanja u životu svake žene. Nakon porođaja organizam žene je osetljiv i kod njih postoji prirodna želja da svoju figuru vrate u što kraćem roku, a da pri tom vode računa o svom zdravlju. Do sada su se žene suočavale sa nedostatkom adekvatnih fitnes programa koji bi im na pravi način omogućili da u tome uspeju.

Tipičan problem svake majke koja bi nakon porođaja poželela da vrati dobar izgled bila je nemogućnost da se odvoji od novorođenčeta. Zbog toga su one često odustajale od ove ideje i koncepta da rade na sebi i svom izgledu, bez obzira na velike promene koje su se desile u njihovim životima.

 

ČASOVI KOJI OKREPLJUJU

Ovaj sistem vežbi dopašće se svim majkama jer  je koncept časa takav da mame i njihove bebe imaju konstantnu interakciju i zajedno prolaze kroz ceo proces. Dakle, ne morate razmišljati o tome kako ćete se razdvojiti od bebe ili organizovati svoje vreme. Naši časovi najpre obezbeđuju mir i oni se uvek održavaju u okruženju u kojem mama i beba mogu da se opuste.  Na ovim časovima između mama i beba razvija se čvršća konekcija i redovnim prisustvovanjem one će uspeti da se udalje od životne svakodnevice i kućnih poslova. Ovo je skladno formiran sistem pilates i joga vežbi.

 

DELOTVORNI PILATES

Pilates vežbe obnavljaju kičmu koja je tokom trudnoće i porođaja bila pod velikim opterećenjem. Jačaju se leđni i trbušni mišići i na taj način telo se dovodi do boljeg držanja. Takođe, pored kičmenog stuba, u ovom periodu kod žena je oslabljeno i karlično dno, a to se pilatesom vraća u prirodno stanje. Pilates jednom rečju pokreće i jača sve mišiće i revitalizuje snagu, čime se mamama olakšava period nakon porođaja u kojem su vrlo angažovane oko svoje bebe.

 

JOGA VREDNA PAŽNJE

Postnatalnom jogom takođe utičemo na držanje tela, jačanje svih mišića, poboljšavamo rad svih organa i u potpunosti podižemo imuni sistem. Međutim, kada je ova disciplina u pitanju, nezaobilazne su tehnike disanja prilikom kojih, jednostavnom aktivizacijom rada krvnih sudova, u velikoj meri opuštamo telo. Joga vežbama i tehnikama disanja, ali i čuvenom relaksacijom na kraju časa, umanjuje se stres i, što je za mame veoma bitno, utiče se na poboljšanje kvaliteta sna. Beba je uključena u izvođenju većine vežbi, pa samim tim one utiču i na njihovo zdravlje i smirenost.

KADA I KAKO VEŽBATI

Ovaj poseban, namenski trening baziran je na principima sličnih kurseva koji su sastavni deo programa u elitnim fitness i bodi&mind centrima u svim većim svetskim metropolama. Life centar ide u korak sa svim zdravim i korisnim trendovima. Njemu se mogu priključiti sve mame i bebe šest nedelja nakon prirodnog porođaja, odnosno deset nedelja posle porođaja operativnim putem. Vežbe su taman toliko korigovane da se mogu individualno prilagoditi mogućnostima svake mame. Program podrazumeva male i intimne grupe (do 6 mama i beba) radi postizanja što efikasnijih rezultata, gde će mame kroz druženje i neformalne diskusije razmenjivati iskustva i dobiti korisne savete. Na ovim časovima buduće polaznice kursa osetiće se bezbrižno u toploj, vedroj i druželjubivoj atmosferi.

 

Dušica Dišić,

babica - edukator prenatalnih i postnatalnih vežbi

 

makonda-tracker