Pilatesom protiv bola u leđima

0
Na koji način možete da pobedite bol u leđima nakon dugog sedenja, ali i kako da pravilo stojite i nosite svoje telo preko dana, otkriva naša stručna saradnica Borana Davidović
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

Poznato je da je pilates vrsta treninga za koji nam treba visoka koncentracija, kao i kontrola prilikom izvođenja svakog pokreta. U toku vežbanja potrebno je podjednako angažovanje tela i uma. Pored toga, pilatesom ravnomerno angažujemo sve mišićne grupe. Istezanje je takođe nešto o čemu često ne vodimo računa prilikom vežbanja, dok je u pilatesu jedna od osnovnih ideja da se mišići, pored toga što se jačaju, istovremeno i istežu.

Posebna pažnja posvećuje se pravilnosti izvođenja pokreta, na što većem broju ponavljanja, kao i pravilnom disanju. Vežbanje pilatesa praktično nema starosnog ograničenja i svako se angažuje u skladu sa svojim mogućnostima. I tek da pomenemo, vremenom  mišići postaju dugi i vretenasti pa čitavo telo dobija lepši izgled.

PRAVILAN POLOŽAJ TELA                                

Ono što takođe izdvaja pilates jeste jačanje dubokih mišića koji omogućavaju pravilan položaj tela. Pilates metod potencira pronalaženje i održavanje ovakvog položaja u kome je kičma rasterećena jer svaki disbalans kičmenog stuba i karlice dovodi do napetosti mišića, a onda i do bolova. Vremenom, ako se ovim problemom ne bavimo, dolazi do patoloških promena u vidu skolioze, hiperlordoze, kifoze… Pored jačanja mišića, važno je da znamo šta je to u stvari pravilan položaj tela. Tek kada to znamo, onda mišiće stvarno koristimo kako bismo korigovali svoje držanje i to ne samo dok vežbamo.

 

ZAUZIMANJE PRAVILNOG STOJEĆEG POLOŽAJA

Stanite tako da su vam stopala paralelna, a pete postavljene u širini kukova. Zatim težinu tela rasporedite podjednako na prednji deo stopala i pete. Zglobove kolena samo malo smekšajte, koliko da ne budu potpuno zakucani. Pokušajte da povučete pupak ka kičmenom stubu, što zapravo predstavlja kontrakciju dubokih mišića stomaka i mišića karličnog dna koje, inače, ne koristimo svesno u toku dana - kao da zakopčavate jako uske pantalone.

Trebalo bi da dišemo nesmetano, ali tako da stomak ostane ravan dok se grudni koš širi u stranu prilikom udaha (grudno disanje). Smatra se da je optimalno angažovanje ovih mišića 30 odsto od maksimalne kontrakcije. Karlica bi sada trebalo da bude u neutralnom položaju, kada su pubična kost i prednje ilijačne bodlje (kosti karlice koje možemo da napipamo)  u jednoj ravni. Ovakav položaj obezbeđuje da ne dođe do prevelike lumbalne krivine. Ruke opustite pored tela, a ramena povucite u nazad i nadole, istovremeno približavajući lopatice jednu ka drugoj i spuštajući ih niže ka struku. Vodite računa da grudni koš treba da bude otvoren, ali ne previše ispupčen. Vrat je u produžetku kičmenog stuba, donja vilica paralelna sa tlom, a pogled usmeren napred. Stalno težite da se izvučete iz kukova, tako da izdužite čitavu kičmu.

Ovde je objašnjen samo pravilan stojeći položaj. Inače, sve vežbe izvode se uz precizno vođenje instruktora i jako je važan napor da ih izvodimo pravilno. Vežbe su koncipirane tako da izazovu telo da aktivira duboke mišiće i u početku dok ih nismo svesni, a jedan od važnih ciljeva pilatesa upravo je i osvešćivanje tela.

Na časovima pilatesa prisutni su i razni balans položaji koji su na neki način test snage dubokih mišića.

Borana Davidović

makonda-tracker