Zabava i izazov uz Xco shape trening

0
Bliži se početak nove fitnes sezone, vreme je da napravite planove i krenete u nove izazove. Postavite sebi ciljeve koje želite da ostvarite, odaberite fitnes klub, raspitajte se za programe koji se nude, kao i za stručnost trenera koji sprovode te programe. U
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Xco shape je novi fitnes program koji spada u grupu funkcionalnih treninga i karakterističan je zato što se radi sa jednim sasvim novim rekvizitom - Xco trenerom. Ovaj rekvizit nudi neverovatne mogućnosti, na prvi pogled podseća na par jednoručnih tegova, ali već kod prvog pokreta shvatamo da će trening dobiti sasvim novu dimenziju. Xco trener je novina u području sporta, fitnesa, rehabilitacije i spada u grupu funkcionalnih rekvizita koji su se pojavili tokom poslednjih nekoliko godina. Mnogi rekviziti koji su imali namenu da oplemene grupno vežbanje, nisu uspeli da zadovolje korisnike, jednim delom zbog svoje komplikovane primene i potrebe za velikim prostorom, a drugim delom zbog nedovoljne obučenosti instruktora. Revolucija funkcionalnog treninga u svetskoj fitnes industriji već je odavno započela, ali kao i svaki fitnes program, tako i funkcionalni trening zahteva unapređenje na više nivoa. Slobodno možemo reći da Xco trener svojom primenom utiče na veću efikasnost treninga, dinamiku časa, razbija monotoniju i tera vežbača da pravilno izvodi vežbu. U Xco shape treningu prepliću se aerobne vežbe sa vežbama snage, ravnoteže, koordinacije i fleksibilnosti.

 

PREDNOSTI OVE VRSTE TRENINGA

Tridesetominutni trening sa Xco trenerom sagori 30 odsto više kalorija nego da vežbate bez ovog rekvizita sat vremena. Prednosti Xco trenera u odnosu na druge rekvizite su sledeće: mogu se izvoditi vežbe za jačanje celokupne muskulature, pospešuje se sagorevanja masnih naslaga, tokom trčanja ili hodanja poboljšava se tonus mišića ruku, ramenog pojasa, stomaka i leđa, opuštaju se napeti mišići, poboljšava se tehnika trčanja  (Xco walking & running), stvara se osećaj za ritam, pogodan je za individualno i vežbanje u grupi, opremljen je akustičnom kontrolom za vežbanje...

 

Stručnjaci sa nemačke Perform ® Sports akademije prvobitno su osmislili Xco trener koji je služio kao terapeutska sprava za programe rehabilitacije. Takođe, on je brzo stekao popularnost i široku primenu u profesionalnom sportu i u radu specifičnih vežbi. Za razliku od pasivnih tegova, specijalne granule unutar Xco trenera funkcionišu kao masa koja se pomera s jednog kraja cevi na drugi. Zbog svoje funkcionalnosti i sigurnosti upotrebe, Xco trener ubrzo je stekao popularnost i kod rekreativaca, što je ponovo podstaklo stručnjake sa Perform ® Sports akademije da osmisle  grupni fitnes trening - Xco shape. Xco trener je lagana aluminijumska cev koja je ispunjena specijalnim granulama. Slobodno pokretanje mase unutar nje omogućava nam da održavamo ritam dok vežbamo.

 

U okviru svakog Xco shape treninga razlikujemo četiri segmenta:

zagrevanje, priprema tela za intenzivnije vežbanje u glavnom delu časa.

Glavni deo časa: kombinacija kardio vežbi i vežbi snage, ravnoteže, koordinacije, fleksibilnosti, izdržljivosti, smirivanje, vraćanje pulsa na optimalnu vrednost i mentalno opuštanje. Istezanje, smanjivanje napetosti  mišića i povećavanje gipkosti vezivnog tkiva.

Jasna Đokić, licencirani Xco trener i edukator fitness klinike

Priredila: Jasmina Antonijević

 

makonda-tracker