Trening za razbuđivanje

1
Vežbanje ujutru, pre posla, škole ili drugih obaveza, još jedan je način da smanjite razloge zbog kojih ne stižete na treninge. Naš stručni saradnik fizioterapeut Dragana Kolaković objašnjava zbog čega je dobro da se fizički aktivirate pre početka bilo kakvih
Foto: Story press
Foto: Story press

Da li vam se dešava da želite da vežbate, ponesete opremu za trening i isplanirate da nakon posla odete u svoj omiljeni gym, ali vas poslovi zadrže i na kraju dana nemate snage ili vremena za trening? Ili da na kraju ipak odete i osetite grižu savesti što ste trening stavili kao prioritet, ispred dece ili svog partnera? Savremeni život često nas iskušava kada odlučimo da živimo zdravo. Da ne bismo imali ovakve dileme, trebalo bi da razmislimo kako da trening prilagodimo svom životu, a ne obrnuto. Ukoliko nam je važno da budemo fit, da se osećamo dobro tokom čitavog dana, tim Life centra Zira smatra da je jutarnje razbuđivanje najbolje početi u gymu. Više je razloga za to.


ZAŠTO TREBA VEŽBATI UJUTRU
Ukoliko isplanirate trening pre odlaska u kancelariju ili pre svojih dnevnih obaveza, neće vam se dešavati da zbog sastanaka ili umora na kraju dana odložite trening za sutra. Vežbanje deluje na sve nivoe naše ličnosti, tako da, pored toga što će nas razbuditi, fokusiraće nam misli i popraviti  naše raspoloženje. Vežbanjem se luči neurotransmiter, beta endorfin koji nam popravlja raspoloženje i čini da se osećamo poletno i srećno. Ulazak u novi radni dan s takvom energijom stvara nam preduslove za veće poslovne uspehe. Studije su pokazale da fizičko vežbanje značajno povećava mentalnu oštrinu koja trajte od 4 do 10 sati nakon vežbanja. Jutarnja fizička aktivnost znači da će vam se razbistriti u glavi umesto da čekate da vam kafa podigne radnu temperaturu.

REDUKCIJA  TELESNE TEŽINE

Jutarnji trening  pokreće metabolizam na isti način kao i doručak. Termalni učinak vežbi (ili aktivnosti) traje najmanje četiri sata posle završenog termina vežbanja, što povećava ukupnu potrošnju kalorija tokom dana. Naučna istraživanja pokazuju da  se svakih deset godina metabolizam usporava za sedam posto,  zato treba uvesti  vežbanje  ili smanjiti postotak kalorija koje se unose u organizam.

 

BOLJI SAN

Dužina i kvalitet sna utiču i  na oporavak tela (od 8 do 12 sati pre buđenja telo se nalazi u fazi regeneracije jer antioksidanti popravljaju oštećene ćelije. Hrana se vari, pretvara u glukozu i vraća energiju mišićima...). Zato se ujutru koristite svežim, popravljenim telom  koje je  spremno da nauči ili uvežba nove motorne veštine. Kvalitet sna utiče na  hormonski balans koji pomaže u kontroli apetita.

 

KONCEPT JUTARNJEG TRENINGA

To je trening koji razbuđuje, podiže energiju i raspoloženje, kao i otpornost na stres. On doprinosi većoj radnoj sposobnosti, boljoj koncentraciji i, naravno, osećaju svežine i zadovoljstva. Osnova ovog, kao i svih programa, jeste individualni pristup koji podrazumeva maksimalnu posvećenost trenera svakom pojedincu tokom trajanja treninga. Program je pažljivo osmišljen tako da odgovara na potrebu za kretanjem i fizičkom aktivnošću savremenog čoveka. Vodeći računa o vašem zdravlju, a u skladu sa sopstvenim potrebama i postavljenim ciljevima, doziramo trening prema ličnim funkcionalnim sposobnostima,  godinama i u skladu sa poslom kojim se bavite. Trening počinje dugim zagrevanjem da bi se telo dobro razbudilo i pripremilo za vežbanje koje će zadovoljiti vaše ciljeve i potrebe. Uz laganu aerobnu aktivnost na nekoj od kardio sprava, postiže se bolji efekat potrošnje kalorija,  a vežbe snage umerenog intenziteta uz korišćenje različitih rekvizita (bućice, tegovi za noge, lopte, sajle...), poboljšaće mišićni tonus  i oblikovati vaše mišiće. Na kraju, posle vežbi istezanja  osećaćete se spremnije  i poletnije za dan koji predstoji. Trening se radi sa malim grupama vežbača na Technogym spravama i omogućava zajedničko vežbanje sa osobama različitog predznanja i mogućnosti.

Bilo koji da je vaš cilj: mršavljenje, održavanje tonusa mišića, povećanje energije ili jednostavno želja da se bolje osećate od jutra do večeri, krenite da vežbate već od sledećeg dana. Zar nije divno saznanje da smo već ujutru uradili nešto dobro za sebe i krenuli u novi dan pozitivni i srećni?

Dragana Kolaković,

viši fizioterapeut,

licencirani fitnes instruktor Lifecentar



makonda-tracker