3 D funkcionalni workout

0
Inovacije u fitnesu svakim danom su sve bolje, pa tako stručnjaci iz ove oblasti osmišljavaju na koji način najbolje možemo da dovedemo svoju liniju i kondiciju do savršenstva.
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Svedoci smo da popularnost bavljenja nekom fizičkom aktivnošću raste iz godine u godinu. Sve više ljudi shvata suštinu i značaj vežbanja, a sve to radi poboljšanja i održavanja motoričkih i funkcionalnih, odnosno radnih i odbrambenih sposobnosti. Kako u svetu tako i kod nas smenjuje se popularnost raznih programa od aerobnih preko body and mind do zumbe i cross treninga. Više nema opravdanja jer svako može da se pronađe i da sebi odabere program vežbanja kojim može da postigne željeni rezultat. Koncept Life centra je da se približimo svakom klijentu i da svojom stručnošću ponudimo treninge kako za postizanje bolje fizičke kondicije tako i za opuštanje jer vežbanje jeste i treba da bude uživanje. Ukoliko želite da pobegnete od tradicionalnog načina treniranja predlažemo da probate 3D funkcionalni workout.  

NAČIN VEŽBANJA

Novim konceptom napravljen je pomak od tradicionalnog treninga snage utemeljenog na radu na spravama u kombinaciji sa kardio delom, prema treningu koji obuhvata vežbe snage, ravnoteže, koordinacije, fleksibilnosti kao i kardio segmente. 3 D funkcionalni workout možemo definisati kao sklop vežbi gde se pokreti izvode kao celina u svim smerovima odnosno dimenzijama gore - dole, napred - nazad, levo -desno. Važno je naglasiti da je za ovakav način treniranja tehnika izvođenja vežbi jako bitna, tako da je i broj ponavljanja u seriji primeren svim vežbačima jer postoje opcije za svaku vežbu ili kombinaciju vežbi. Vežbači mogu sami da doziraju opterećenje i da postepeno napreduju kako bi ostvarili svoje ciljeve. Takođe instruktor postupno dovodi vežbača do faze kada počinje da percipira svoje telo i njegove potrebe za pravilnim prirodnim kretnjama.

TRETIRANE ZONE

Rezultati su vidljivi u kratkom roku što na vežbače deluje motivaciono da nastave sa treniranjem. 3D funkcionalni workout idealan je iz više razloga: Postiže se veća energetska potrošnja i time se utiče na gubitak potkožnog masnog tkiva. Povećava se nivo izdržljivosti. Rade se raznovrsne, ali jednostavne vežbe koje svojom dinamikom razbijaju monotoniju na treningu. Intenzitet rada u glavnom delu časa kreće se u interval od 60 do 75 odsto maksimalne frekvencije srca. Vrlo precizno se tretiraju kritične zone kako kod žena tako i kod muškaraca (glutealni deo, leđa, ruke, stomak). Učvršćuje se i jača koštano-zglobni i tetivni sistem.

SPRAVE ZA VEŽBANJE

Najčešće korišćeni rekvizit na ovom treningu je step platforma koja daje neverovatne mogućnosti, od penjanja i spuštanja sa platforme uz muzičku podlogu pa do varijacije intenziteta vežbanja promenom visine platforme kao i izvođenje vežbi koje podrazumevaju savršenu kontrolu tela. Pored step platforme u okviru 3D funkcionalnog workouta koristimo i druge rekvizite (jednoručne tegove, male lopte, ekspandere, trake, slajd podloge), kako bismo zadovoljili princip opterećenja i uravnoteženost opterećenja na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou treninga. U prednosti 3D funkcionalnog workouta spadaju primerenost svim vežbačima bez obzira na pol i starosno doba, postupnost u intenzitetu i složenosti pokreta te tempo rada koji osigurava sigurnost u izvođenju vežbi. Na svakom času vežbačima se posvećuje maksimalna pažnja, a karakterističan je i rad u manjim grupama kako bi efekat bio potpun.

U okviru svakog časa postoje  četiri segmenta. Prvi segment čini zagrevanje, to jest priprema tela za intenzivnije vežbanje u glavnom delu časa. Glavni deo časa obuhvata rad na povećanju snage, ravnoteže, koordinacije, fleksibilnosti, izdržljivosti. Sledi smirivanje, odnosno vraćanje pulsa na optimalnu vrednost i mentalno opuštanje, a na kraju je istezanje koje smanjuje napetost  mišića i povećava gipkost vezivnog tkiva.

Piše: Jasna Đokić, fitnes instruktor i edukator

 

makonda-tracker