Kako do savršene forme

0
Čim dođe leto, pojačava se i želja za lepim izgledom. Naš stručni saradnik Dario Ćirić daje prave savete o tome kako da na najlakši i najzdraviji način svoju liniju dovedemo do savršenstva
Katarina Vučetić, Vladimir Vuksanović, foto: Vladimir Šporčić
Katarina Vučetić, Vladimir Vuksanović, foto: Vladimir Šporčić

U okviru besplatnog Nestlé Fitness Flat Belly programa vežbanja koji se održava na Kalemegdanu, u Donjem gradu, Dario Ćirić govori o zdravoj ishrani i pokazuje vežbe za zategnuto telo i ravan stomak. Program je organizovan sa ciljem da se istakne važnost i uticaj vežbanja i pravilne ishrane na psihofizičko zdravlje.

VEŽBE ZA CELO TELO

U okviru Nestlé Fitness Flat Belly kampa rađene su vežbe za celo telo, pri čemu je akcenat bio na onima za stomak. Vežbe su namenjene svima, a  konsultacija sa lekarom je poželjna, posebno za one koji duže vremena nisu bili aktivni. Ukoliko se radi o osobi koja dugo nije vežbala, ona bi prvo trebalo da počne sa pripremnim treninzima. Opšta preporuka i za žene i za muškarce bi bila da vežbaju tri puta nedeljno, sa danom odmora između treninga i aktivacijom što više mišićnih grupa, uz veći broj ponavljanja. Nakon pripremnog perioda prave se specifični treninzi u zavisnosti od ciljeva vežbača.

KOJI MIŠIĆI SE AKTIVIRAJU

U zavisnosti od vežbi koje se izvode, fitness trening može da se kombinuje sa različitim sportovima. Primera radi, ukoliko se fitness trening sastoji iz vežbi snage, idealno bi bilo kombinovanje s aerobnim aktivnostima, poput šetnje, trčanja ili vožnje bicikla.

Cilj je da se na ovaj način aktivira što više mišićnih grupa, pre svega onih na grudima, leđima, nogama i stomaku. Mišićna masa omogućava veću kalorijsku potrošnju koja ima veliki uticaj na mršavljenje. Vežbe u kombinaciji sa pravilnom ishranom ubrzavaju proces mršavljenja i u isto vreme lepo oblikuju telo dajući mu zdrav i zategnut izgled.

KAKO SE TREBA HRANITI

Ishrana je ključna u procesu mršavljenja i ne postoji trening koji bi mogao da nadoknadi loše navike u konzumiranju namirnica. Sedamdeset odsto uspeha u procesu mršavljenja zavisi od hrane koju unosimo. Program ishrane određujemo u skladu sa ciljevima treninga. U procesu redukovanja kilaže ne bi trebalo jesti bar sat vremena pre treninga, mada treba imati u vidu da će ovaj period varirati u zavisnosti od hrane koju konzumiramo jer se različite vrste namirnica ne vare istom brzinom. Sat vremena nakon treninga ne treba unositi ništa osim vode. Prvi obrok posle vežbanja trebalo bi da se sastoji od proteina, pri čemu je proteinski šejk najbolji izbor. To će nam sačuvati mišiće od razgradnje, a telo će se oporavljati koristeći rezerve iz masti. Međutim, ukoliko želimo da povećavamo mišićnu masu, potrebno je da unosimo određene namirnice pre, nakon, pa čak i za vreme treninga, bilo u vidu hrane ili nekih suplementskih proizvoda.

PREPORUKA

Započnite dan zdravim obrokom i dostignite željenu liniju uz Nestlé Fitness Flat Belly program i žitarice koje su napravljene od celog zrna žita. U periodu od 14 dana zamenite doručak i još jedan obrok Fitnessom, uz konzumaciju mnogo voća i povrća, hrane sa smanjenim sadržajem masti i žitaricama od celog zrna, uz redovno vežbanje. Fitness žitarice sa četiri ukusa (natural, med, voćni i sa čokoladom) obezbeđuju izbalansiranu dnevnu količinu neophodnih materija i predstavljaju idealan početak zdravijeg načina života. Žitarice su pripremljene posebno za žene koje žele da održavaju liniju.

Dario Ćirić, profesor fizičke kulture

makonda-tracker