Prednosti individualnog treninga

0
Gubitak viška kilograma ne mora da predstavlja noćnu moru, jer uz pomoć stručnih ljudi može da brzo i temeljno dovede do željenog rezultata bez jo jo efekta. Savete kako da pravilno vežbate daje Vam naš stručni saradnik Marko Petrović, master personalni trener
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Trebalo bi napraviti razliku između individualnog treninga i individualnog programskog vežbanja. Trening je integalni deo programa, ali može i da se posmatra i kao izdvojena celina koja nema dugoročan plan i cilj. Programsko vežbanje je slojevito i bazira se na više celina koje moraju biti komplementarne. U programskom vežbanju značajno mesto zauzimaju analize svakog vežbača pojedinačno. Baterije testova ukljičuju određivanje morfoloskog, anatomskog i fiziološkog statusa pojedinca. U analizi značajno mesto zauzima određivanje telesnog statusa i optimalni odnosi pre svega fluida masti i mišica u telu.

U te svrhe koristi se različita aparatura ali najoptimalnija i najvalidnija je takozvana električna impedanca koja propušta struju niskog intenziteta i utvrđuje morfoloski status. Biohemija krvne slike je neophodna u koncipiranju ishrane vežbača. Pored standardnih analiza krvne slike potrebni su pojedini parametri kao sto su vitamini B12, vitamin D koji su veoma važni u koncipiranju pravilne ishrane.


 
ANALIZA ORGANIZMA
 
Celokupna analiza je inicijalna tačka u formiranju i planiranju jednog programskog vežbanja. Dobro obučeni i edukovani treneri na osnovu analiza mogu da naprave plan programa, da odrede ciljeve i da organizuju vežbanje gde trening mora biti u skladu sa polaznim analizama. U organizaciji programa važno mesto zauzimaju i psiholoski profili, motivacija i životni stil svakog vezbača. U planiranju programa vežbanja važno je postaviti dugoročan cilj kroz ostarivanje kraktoročnih vremenski jasno definisanih ciljeva. Kada krećete u vežbanje zapišite datum početka a zatim i datume ciljeva. Na taj način ćete usloviti sami sebe, a uspeh u kratkoročnim ciljevima će vam dodatno podići motivaciju i povećati šanse za ukupnim uspehom.
 
PROMENE NA TELU
 
Najefikasniji prirodni način transformacije i promene tela, jeste kombinacija vežbanja i ishrane. Svi ostali načini su kratkotrajni i ne prestavljaju suštinsku promenu. Pored promene fizionomije trebalo bi menjati i navike u ishrani, jedino kompletnom promenom rezultati koje postignete će biti održivi i dugotrajni, što je u celoj priči o vežbanju i najvažnije. U ishrani je najvažnije da konzumirate zdrave i kvalitetne namirnice u pravo vreme. Voćebogato vitaminima sa niskim glikemijskim indeksom, povrće bogato vlaknima i enzimima koji potpomažu varenje i ubržavaju metabolizam i riba i meso sa malim procentom masti koji imaju gradivnu ulogu. Žitarice takođe zauzimaju značajno mesto i to one koje su oslobođene od glutena i one žitarice koje nemaju visok kalorijski bilans. Na prazne namirnice kao što su prosti šećeri, hleb i alkohol zaboravite.
 
INTENZITET VEŽBANJA
 
Vežbanje mora da ima određeni intenzitet, mora da bude prilagođeno, izbor vežbi je jako važan, i samo vežbanje mora da vam pre svega odgovara. Trebalo bi postovati određene fiziološke principe potrošnje masti, zastupiti dosta aerobnog rada, i izabrati vežbe koje će angažovati ona mesta gde se masti najviše deponuju. To su najčešće najslabije tačke na telu i mesta gde je misićna inervacija usporena a samim tim i potrošnja. Suština svakog kvalitetnog programa je ubrzanje bazalnog metabolizma i ubrzavanje rada misića u mirovanju. Na taj način vaše telo će trošiti više energije i mršavljenje će biti logična posledica započetih procesa. Ako se ispoštuju svi parincipi zdravog i kvalitetnog mršavljenja uspeh je zagarantovan.

Piše: Marko Petrović, personalni trening

makonda-tracker