Pobedite fobiju od vode

0
Profesor fizičkog vaspitanja Marija Grgurević daje Vam savete kako da pobedite strah od vode
Marija Grgurević, foto: Vladimir Šporčić
Marija Grgurević, foto: Vladimir Šporčić

Koji je uzrast najbolji za plivanje?

Najpre bi trebalo praviti razliku između plivanja koje predstavlja održavanje na vodi iz bezbednosnih razloga i sportskog plivanja koje podrazumeva izvođenje određene tehnike. Sa pet i šest godina života nivo koordinacionih sposobnosti koji je povezan sa razvojem CNS-a je na takvom stupnju da omogućava izvođenje elemenata tehnika plivanja. Najpodobnije vreme za učenje jeste ono od devete godine života pa nadalje jer deca tada imaju uvećane sposobnosti za motorno učenje što je u vezi sa sazrevanjem nervnog sistema. Uz to, visoka im je motivacija za usvajanje novih veština, druženje, uzbuđenje, nove izazove, takmičenje...

Kako je najbolje pobediti strah od vode?

Nemamo svi isti odnos prema vodi i ne osećamo se svi opušteno kada smo u njoj. Ne rađamo se sa strahom od vode, ali se razlikujemo po tome da li je doživljavamo kao svoje prirodno okruženje. Važnu ulogu imaju roditelji koji bi trebalo da obrate pažnju na koji način njihovo dete  emocionalno doživljava boravak u vodi. Za veliki broj dece moglo bi se reći baciš ga i ono pliva, ali nije uvek tako i može se napraviti greška koja prouzrokuje strahove za ceo život. Jedan od razloga zbog kojeg postoji program Bebe plivaju u GCFK-u jeste da roditelji upoznaju mogućnosti svog deteta u vodi uz edukaciju stručnog lica.

Može li strah da preraste u fobiju?

Da, ukoliko se strah od vode ne prevlada dok ste dete. Deca brže uče da plivaju jer se igraju, odrasli mnogo razmišljaju i svaki pokret im je težak jer ga najpre analiziraju. Najbitniji zadaci nastavnika plivanja jesu da  izgradi poverenje kod učenika, da ga nauči da pluta, potom da mu pokaže bezbednosne položaje u vodi, da mu se obraća pristojno i da ne priča mnogo.

 

makonda-tracker