Zumba - trening u ritmu latino muzike

0
Svima je već dobro poznato koliko je važno biti aktivan. Kada kod nas dođu ljudi umorni od posla i dugog sedenja za računarom, naš zadatak je da ih motivišemo za trening i napravimo im dovoljno zanimljiv čas koji će biti uživanje, a ne nova obaveza. Sve što va
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U ritmu egzotičnih i modernih zvukova merengue, salse, cumbia i reggaetona, svaki čas je pravi zumba party! Za razliku od časova plesa, na zumbi nema pauze, čas teče i traje, a koraci se uče vrlo jednostavno i spontano. Koreografije počinju osnovnim pokretima koji se iz časa u čas nadograđuju. U svakoj pesmi isti delovi vezani su za identične korake koji su vrlo vešto i atraktivno povezani sa muzikom, što daje posebnu draž zumba časovima. Dok se mi zabavljamo, dobar instruktor imaće u glavi vrlo precizan plan kako da nam dobro angažuje celo telo. Zato je najbolje kad je instruktor i sertifikovani fitnes trener jer onda zabava ima puno više smisla. Osim što poznaje ples i koncepciju časa, on je upoznat i sa fitnes treningom, fitnes ciljevima i načinom da se do tih ciljeva dođe.

Kome je namenjena zumba?

U zumbi najviše uživaju oni koji vole ples i pokret. Ipak, ona je i savršena prilika da svi koji se ne osećaju dovoljno spretno u pokretu i ritmu to nauče jer koordinacija je bitna sposobnost i njen razvoj jedan je od ciljeva svakog fitnes programa. Još jednom da naglasimo, kada dobar i iskusan trener vodi čas, svi uživaju: oni manje koordinisani, polaznici koji su odlični, čak i profesionalni plesači. Zumba je namenjena svima koji vole zvuk latino plesova, salse, reggaetona i uživaju u dobroj zabavi. Na zumbi plešemo odmah, a već na prvom času uživamo u svom telu i pokretima uz muziku!

Može li da se smrša uz zumbu?

Zumba je upravo i namenjena onima koji bi da redukuju telesnu težinu i prosto ne znam bolji, zabavniji i lakši način za to. Ona spada u kardio trening koji je namenjen skidanju viška kilograma, ali kardio  trening se takođe preporučuje i onima koji žele da održe svoju težinu, kondiciju i dobar izgled. Zumba uz stručnog trenera lepo oblikuje telo, a za još brže i bolje oblikovanje tela možemo da je kombinujemo sa pilatesom. 

Da li ovim treninzima treba prilagoditi ishranu?

Za još bolje i efikasnije skidanje kilograma idealno je i malo korigovati ishranu. Već je poznato da treba jesti više manjih obroka i neophodno je da preovlađuju nemasni proteini u odnosu na ugljene hidrate. Najbolje je da obrok sa ugljenim hidratima imate 2-3 sata pre treninga, a posle treninga pojedite proteine koji će nahraniti vaše mišiće. Poslednji obrok neka bude tri sata pre spavanja i rezultati će doći pre nego što ih očekujete.

Dragana Balić

Majica Adidas, 2.700 RSD

Torba Converse, 6.490 RSD

Trenerka Change Me, 1.420 RSD

 

makonda-tracker