Oblikovanje tela: Važan je pravi izbor

0
Oblikovanje tela je proces učenja i razvitka bez prekida. Pročitajte savet fitnes instruktora Maje Petrović
Foto: Story press
Foto: Story press

Kada pokucate na vrata fitnes kluba ili teretane, napravili ste najveći korak na putu svog fizičkog razvoja. U prvim trenucima bićete zbunjeni, imaćete osećaj da vas svi gledaju, ali ta početna napetost vremenom će prestati. Najvažnije je da razumete kako svaka vrsta vežbanja poboljšava zdravlje i cini da se čovek oseća bolje.

Pre nego što počnete da trenirate obavezno...

Napravite plan svojih dnevnih obaveza i uvrstite fitnes režim koji cete pratiti. U planu aktivnosti takođe treba ostaviti prostora za adekvatnu ishranu.

Većina rekreativaca smatra nebitnim konsultaciju sa lekarom pre samog početka bavljenja fizičkom aktivnošcu, međutim, koliko god vežbanje pozitivno delovalo na organizam, uvek postoje neke specifične situacije pa treba biti oprezan. To je naročito važno ako ste bolovali ili bolujete od neke teže bolesti (visok pritisak, dijabetes, problemi sa srcem, leđima ili vratom…)

Postavite sebi realne ciljeve. Procenite svoju trenutnu kondiciju i gde želite da budete za 6 meseci, godinu dana ili tri godine. Redovno vežbajte i budite usredsređeni na svoje ciljeve. 

I znajte da ćete ih postići. Pre nego što počnete da procenjujete da li se vaš rad isplatio ili ne, znajte da izgrađvanje tela zahteva vreme.

makonda-tracker