Prvi odlazak u teretanu

0
Ako ste rešili da vežbate, trebalo bi da znate šta vam je zaista potrebno i kako to da dobijete. Postavite sebi realne ciljeve, budite uporni i slušajte stručnjake. Među onima koje su svoj život podredile vežbama jeste i Sanja Marinković Uhrin

Trenutno je veoma popularno odlaziti u fitness klubove i teretane u kojima se koriste različite sprave i rekviziti za vežbanje, bez obzira na to koliko vam je godina i kakva vam je kondicija.

- Razlozi za odlazak na vežbanje su različiti. Neki žele da smršaju, drugi bi rado dobili koji kilogram, ima onih koji bi želeli da ojačaju, ali i onih kojim aje cilj da se samo dobro osećaju, da budu deo neke zajednice i druže se sa novim, drugačijim ljudima. Jednostavno da pripadaju negde. To je svakako veoma lepa i korisna razonoda, uvek pruža doživljaj uspeha i pomaže u oslobađanju od svakodnevnog stresa. Osim toga, naučno je dokazano da vežbanje čini čoveka otpornijim, i to je jedna od metoda očuvanja dobrog zdravlja. Za početak, potrebna vam je dobra volja, trenerka i par udobnih patika da biste krenuli u akciju. Obuća treba da bude lagana, ali ne sa previše tankim đonom - savetuje fitness instruktor Maja Petrović.

Nekoliko pratećih saveta za vežbanje

Ishrana je bitan faktor za zdrav život i lep izgled. Dnevni obroci trebalo bi da sadrže masti, ugljene hidrate i belančevine u određenoj količini. izvori ugljenih hidrata su: voće, žitarice, krompir, povrće; proteina: pileće belo, ćureće i teleće meso, jaja i proizvodi od obranog mleka. Od masti treba koristiti maslinovo ulje, avokado orašaste plodove, kikiriki puter, riblju mast i omega 3 masti. Uz pravilnu ishranu bitno je uneti dovoljno tečnosti.

Indeks telesne mase ili BMI je dobar pokazatelj u merenjima koja sprovode lekari. BMI koristi matematičku formulu koja dovodi u odnos visinu i težinu ili preciznije, predstavlja težinu ( u kg) podeljenu sa visinom ( izraženom u metrima na kvadrat). Dakle BMI=kg/m2. Kada izračunate vaš BMI, u tabeli proverite kojoj grupi pripadate:

<20 Pothranjenost

20-25 Idealna težina

25-30 Preterana težina

>30 Gojaznost 

makonda-tracker