Story Well Being: Povratak prirodi

0
Učitelj joge, Ana Jovanović otkriva za magazin Story tajne vinjasa joge
Foto: Marko Poplašen
Foto: Marko Poplašen

Šta je vinjasa joga?

O jogi se mnogo priča i piše, ali se ne može reći da se o jogi dosta i zna. To je drevna veština, čije je razumevanje srazmerno evolutivnom razvoju individue u celini. Gotovo ništa o toj veštini ne možemo znati pre nego počnemo sa vežbanjem. Vežbajući telo i psiha dovode se u svesni kontakt. Postaju ujedinjeni. Um se obraća telu i telo se relaksira. Kada se telo opusti opušta se i um. Kada su telo i um sinhronozovani i opušteni, čitav organizam se balasira i počinje bolje da funkcioniše. Javlja se osećaj rasterećanja i smirenosti, koji su neophodni preduslovi za nastavak razvoja na svim nivoima, emotivmnom, intelektualnom, fizičkom. Osoba postaje bolje orjentisana u sopstvenom životu, u stanju je da jasnije sagleda svoje neposredno okruženje sa svim uslovljavanjima koja ono nosi.

Koje su karakteristike joge u pokretu?

Ovaj stil joge karakterističan je po tome što se pokret ne zaustavlja već sve vreme teče. Slično plesu telo se kreće iz položaja u položaj, stvarajući unutrašnju vrelinu, koja opet podstiče znojenje i pročišćavanje celog organizma. Pokreti su elegantni smireni i usklađeni sa disanjem. Joga položaji omogućavaju da se um fokusira na telo, a dinamika menjanja položaja pomaže da se taj fokus održi. Kada su um, dah i telo usklađeni ostvaruje se jedinstvo, što je doslovno značenje reči joga. Joga nije ni sport ni rekreacija, već svojevrsan rad na sebi. Vežbanje joge je kao da se sopstvenim dahom tuširamo iznutra. Posle časa se prosto osećamo pročišćeno, sveže, lakše. Slično kao pranje zuba. Kad smo deca roditelji nas primoravaju da peremo zube, kasnije sam osećaj čistih zuba je ono što postaje motivacija da uzmemo četkicu u ruke. Osećaj pročišćenosti i svežine je motivacija sve većem broju ljudi da uključe vežbanje u svoj život. I kao što su čisti zubi ujedno i zdravi, tako i relaksirano i pročišćeno telo uživa u zdravlju i lepoti.

Da li jogom može da se ubrza metabolitam?

Kroz istoriju menjalo se i produbljivalo čovekovo razumevanje joge. Ova veština se u današnje vreme uspešno primenjuje u terapijske svrhe. Različiti poremećaji vezani za endokrini sistem, mogu se tretirati odabranim tehnikama disanja i odredjenim polozajima. Naravno uz voćstvo stručnog učitelja u toj oblasti.

Na koji način i može li da se smrša uz vežbanje joge?

Redovnim vežbanjem organizam se pročišćava i energizuje. Naravno da se usled rasporeda i toka kojim se položaji smenjuju troše i kalorije, ali ključna karakteristika je disanje koje ostaje smireno. Zahvaljujući tome, posle časa telo se oseća obnovljeno, sveže i puno energije. Samim tim jasno je da će svaka dijeta lakše pasti ako nam se ne pojavljuje osećaj slabosti i nedostatka energije.

 

Life centar (www.lifecentar.com) poklanja dve mesečne članarine za prve dve čitateljke koje se u sredu 8. februara jave u 16 h na telefon 065/4310431

makonda-tracker