oni mogu sve

IZGOVORI SU ZA SLABIĆE! Nemanja ima problem SA VIDOM od rođenja, TO MU NIJE SMETALO DA SRBIJU OKITI BRONZOM

0

- Ne postoje ni granice, ni NE, ni izgovori. Izgovori su za slabiće! - izričit je Dimitrijević

foto: FILIP PLAVČIĆ
foto: FILIP PLAVČIĆ

Nemanja Dimitrijević osoba je sa invaliditetom. Njegova dijagnoza je distrofija očne makule, po tipu Statgard. Stanje mu je ustanovljeno od rođenja, kada ga je pregledao očni lekar jer mu i stariji brat ima isto to stanje.

 

Dijagnoza koju ima nije mu smetala na putu ka uspesima. Ovaj paraatletičar kaže da je ljubav prema sportu postojala oduvek.

 

- Od malena sam imao afinitete prema sportovima sa loptom - košarkom, fudbalom, ali i plivanjem. Godine 2004. počeo sam da se bavim ateletikiom u redovnom klubu, dok još nisam ni znao da postoje takmičenja za osobe sa invaliditetom.

 

1 / 2 Foto: FILIP PLAVČIĆ

 

Nemanja je nekoliko godina kasnije saznao da postoje i takmičenja za osobe sa invaliditetom, za koja je imao solidan rezultat.


- Hteo sam i tamo da se oprobam, počeo sam da vežbam malo ozbiljnije, da bih na svoje prvo takmičenje otišao 2012. godine. Na Evropskom prvenstvu zabeležio solidan rezultat - bio sam šesti u Evropi.

 

Nemanja je nastavio da niže uspehe.

 

1 / 3 Foto: FILIP PLAVČIĆ

 

- U finalu Svetskog prvenstva u Lionu već godinu dana kasnije osvojio sam osmo mesto. Naredne godine sam pauzirao zbog zdravstvenih problema, ali sam se pripremao odmah za narednu godinu.


- Tamo sam otišao 2015. godine sa baš velikim očekivanjima. Bio sam spreman za to takmičenje, a želja me je gurala napred. Sve to mi je bio plus, zato sam i osvojio bronzanu medalju. Tada su krenula da se nižu moja dostignuća u sportu. Na Evropsko prvenstvo otišao sam 2016. godine, i i odatle sam doneo dve bronze. Ta bronza u Riju mi je ujedno i najveći uspeh do sada! - skromno nam je objasnio Nemanja, i dodao da je tada ujedno oborio i lični najbolji rezultat od 60 metara i 86 centimetara.

 

I na Svetskom prvenstvu sledeće godine Nemanja je uzeo medalju. Deluje da mu je to postalo kao tradicija.

 

foto: FILIP PLAVČIĆ

- Tamo sam uzeo četvrto mesto. Trenutno sam na pauzi, ali samo do naredne godine jer me takođe čeka Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre - rekao je ovaj momak i dodao da u Beogradu postoje razni klubovi koji imaju prilagođene uslove osobama sa invaliditetom.

 

Prepreke i fizičke barijere ne postoje, a ne bi trebalo da postoje ni psihičke prepreke na putu ka bilo čemu, smatra bronzani momak, koji se osim na sportskom planu ostvario i na drugim poljima.

 

- Nedavno sam se oženio i dobio dete. Sin ima 14 meseci, a ni to mi nije prepreka za postizanje rezultata u sportu. Supruga mi izlazi u susret, nadopunjujemo se, sve što ne može da uradi jedno, završi drugo... Umor i nespavanje prolaze, a verujem da može da se stigne baš sve!

 

Paraatletičar ima jasnu poruku za sve:

 

- Ne postoje ni granice, ni NE, ni izgovori. Izgovori su za slabiće! - izričit je Dimitrijević.

 

- Novac je produkt svega i znači puno, jer se od njega živi. Hvala državi što je izjednačila nagrade za paraolimpijce sa onim kakve imaju olimpijci - zaključuje Dimitrijević.

 

foto: Promo


 


 

makonda-tracker