pobedite sebe

Krčanje creva nije znak gladi: 7 situacija u kojima vam hrana uopšte nije potrebna (FOTO)

0

Stres, anksioznost, emotivna neispunjenost... Sve su to razlozi zbog kojih jedemo čak i onda kada ne moramo. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedemo zbog stresa ili samo zato što se osećamo tužno. Ponekad pojedemo nešto slatko samo da se nagradimo ili zato jer nam je ''vreme''. Trebalo bi da osvestimo prehrambene navike i svesno odlučimo šta ćemo i kada pojesti.

 

Zavarava glad i odlično je oružje protiv masnih naslaga: Dijeta lubenica za tople letnje dane

 

1. Gladne oči


Reagujemo na ono što vidimo, stoga će nam predivno prezentovano jelo uvek biti privlačno. Kako bi zadovoljili glad, možemo počastiti svoje oči s hranom pre nego što je stavimo u usta. Ako našu večeru jedemo dok gledamo televiziju, odbacujemo priliku da cenimo našu hranu u potpunosti. Upravo zato korisno je da uvek lepo ukrasimo svoj tanjir i posvetimo mu svu svoju pažnju pre konzumacije hrane.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

foto: Shutterstock

 

2. Gladan nos

 

Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Naše čulo mirisa osjetljivije je nego čulo ukusa. Kako bi zadovoljili miris, pokušajte s vežbom mirisanja vaše hrane pre nego je počnete jesti.
 

Jedete baš sve što poželite i mršavite: Američki naučnici pronašli fenomenalan metod za skidanje viška kilograma

 

Na taj čete način koncentrisano uživati u hrani i njenoj aromi. Kada osetite mirise koji vam se sviđaju (miris vanile ili cimeta), dobro razmislite kakve emocije pobuđuju u vama.

 

3. Gladna usta


Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodici. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra delikatesom, u drugoj je sasvim neprihvatljivo.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

foto: Profimedia

 

4. Gladan stomak


Krčanje creva jasan nam je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora značiti da je našem telu potrebna hrana. Uglavnom je reč o refleksnom osećaju koji doživljavamo jer nam se telo naviklo jesti u to vreme. Iako ga tumačimo kao zadnji stadijum izgladnjelosti, može biti i manifestacija anksioznosti i nervoze.

 

Nek vaga postane vaš najbolji prijatelj: 6 stvari koji garantuju savršene rezultate (FOTO)

 

Kad osetite krčanje, pokušajte oceniti koliko ste gladni. Počnite jesti samo ako stvarno trebate hranu.

 

5. Gladan duh


Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Bombardiovani smo raznim dijetama i savetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori šta bi trebalo da jedemo, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga što bismo hteli i što ne bi smeli.

 

Smirite se i usredotočite na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvestite signale koje nam šalje telo.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

foto: Profimedia

 

6. Gladno srce


Šta i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žuditi za određenom hranom jer smo je znali jesti u detinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam uliva utehu.

 

Praktikujete ih svakog dana: Postoje čak 3 načina da izgubite kilograme, ali nijedan ne uključuje izgladnjivanje (FOTO)

 

Ponekad jedemo kako bi umanjili emocionalnu bol. Pokušajte dokučiti koje emocije osećate prije nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako ih zadovoljiti. Nazovite prijatelja ili popijte šolju čaja.

 

7. Prava glad


Prava glad je onaj tip gladi koja zahteva nadoknađivanje potrošene energije kroz konzumaciju hranjivih materija potrebnih našem organizmu. Kada smo bili mali intuitivno smo znali kada smo gladni i za čime nam telo žudi, ali s vremenom smo izgubili tu ''sposobnost''. Ipak, moguće je osvestiti tu potrebu baš kao što smo znali to raditi u detinjstvu.

makonda-tracker