mršavljenje sa osmehom

Jedete baš sve što poželite i mršavite: Američki naučnici pronašli fenomenalan metod za skidanje viška kilograma

0

U okviru jednog američkog programa, ljudi mogu da jedu šta žele, uključujući omiljenu visokokaloričnu hranu koja goji. Ali moraju da jedu promišljeno, misleći samo na uživanje u onome što jedu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

- Upućujemo ljude da jedu hranu koju vole, a ne da je izbace sa jelovnika, ali da jedu promišljeno - kaže za Gardijan dr Kerolin Dan s Državnog univerziteta Južne Karoline, jedna od autorki studije predstavljene na Evropskom kongresu o gojaznosti u Portu.

 

Mršavite siti, zdravi i nasmejani: 5 namirnica koje smanjuju apetit

 

- Na primer, ako neko želi da jede hranu koja ima mnogo kalorija, mi mu kažemo da pojede jedan-dva zalogaja, ali sa punom svešću o onome što jede, kako bi zaista uživao u tih par zalogaja. Druga istraživanja su pokazala da su ta prva dva zalogaja povećana sa najvećim uživanjem – sve preko toga predstavlja dalji unos kalorija, ali bez uživanja. Ako je u pitanju mus od čokolade, na primer... savetujemo da se jede promišljeno i sa svrhom, kao i da se uživa u tih prvih par zalogaja.

 

Učesnici u programu ne moraju da bacaju hranu.

Savetujemo im da je dele ili odnesu kući za naredni dan ili da je kupuju u manjim količinama", kaže ona.

Ovaj komercijalni program pod nazivom Jedite pametno, više se krećite, mršavite traje 15 nedelja. Dan i njene kolege su u studiju uključili 80 osoba, od kojih je 42 odmah krenulo sa programom. Preostalih 38 je ušlo u kontrolnu grupu i čekalo da se pridruži prvoj grupi.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker