icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

POGLEDAJTE

Kako izgleda najveći neprijatelj Novaka Đokovića

Najboljeg svetskog tenisera ovaj protivnik nije dočekao na terenu, nego na jednom sasvim drugom, svima nama poznatom mestu.
photo: Instagram
Zdravlje je na tanjiru  - koliko smo samo puta čuli tu izreku. To mesto simbolično predstavlja izvor vitalnosti, energije, hranjivih materija, ali i problema ako njegov sadržaj nije uravnotežen i prilagođen našim dijetetskim potrebama.

Neke od specijalnih dijeta imaju medicinsko opravdanje, neki su jednostavno stvar trenda, a neko određenu hranu izbegava zbog  problema sa viškom kilograma.  Koliko određeni način ishrane može da utiče na zdravlje, svakodnevni i profesionalni život govori primer našeg tenisera Novaka Đokovića.   
 
 

A photo posted by Novak Djokovic (@djokernole) on

 
On je najpoznatija, u nizu mnogih svetskih zvezda, koje su otkrile benefite bezglutenske ishrane, a koliko je taj izbor promenio njegov život i karijeru najbolje govore sportski uspesi nakon otrića da je najveća kočnica u postizanju top forme u stvari bio jedan sastojak iz hrane.

Upravo zbog toga Novak je najveći deo svoje knjige prvenca posvetio upravo glutenu - lepljivoj smesi proteina, bez hranjive vrednosti, koja je sastavni deo pšenice, ječma i raži, a koga su nutricionisti označili kao glavnog krivca za tegobe koje je slavni sportista imao. 

Pogledajte kako izgleda omraženi gluten

foto: YouTube 

Ova glutenska masa se može izdvojiti tako što testo, pripremnjeno od pomenutih žitarica, isperete pod mlazom vode. Kada se spere sav skrob od testa ostaje samo grumen elastične gumaste mase kojii ima osobine balona. 

Sličan eksperiment možete izvesti ako uzmete kašičicu sveže pšenice i žvaćete je sve dok se od brašnjave mase u vašim ustima ne napravi žvakaća guma.

Ceo proces izdvajanja glutena možete pogledati u ovom videu

 

I pored bezbroj naučnih dokaza o štetnosti glutena, mnogi se pitaju gde je on bio pre pola veka, pa i naši roditelji u jeli hleb. Odgovor je jednostavan - pšenica nije ista nekad i sad. Velika potražnja za ovom žitaricom dovela je do stvaranja novih sorti. Pre 50-60 godina pšenica je sadržala samo 5 odsto glutena, danas sadrži 50 odsto glutena.