veliki rizik

ZAŠTO NE BI TREBALO DA ISPROBAVAMO BIJONSINU "ČUDESNU DIJETU": Muzička diva se kune u nju, a stručnjaci upozoravaju na BROJNE OPASNOSTI!

0

Čini se da kod "običnih smrtnika" nije naročito delotvorna, a stručnjaci upozoravaju da može da bude i vrlo opasna.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Otkad se proširila priča da je Bijonse nakon rođenja blizanaca kilograme izgubila uz pomoć specijalne dijete od 22 dana, mnogi su požurili da skinu recept i primene je na svoj problem s kilažom.

 

Mnogi plaćaju 11,50 funti mesečno da bi mogli da pristupe planu ishrane koji potpuno izbacuje ugljene hidrate, šećer, meso, ribu i mlečne proizvode, a u koji se osim Bijonse kunu još neke poznate ličnosti.

 

Međutim, čini se da kod "običnih smrtnika" nije naročito delotvorna, a stručnjaci upozoravaju da može da bude i vrlo opasna.

 

Dijeta 22 dana uključuje 100 posto organsku prehranu bez glutena, bez soje i bez GMO dodataka. Takođe nema smrznutih sastojaka, osim voća koje je dopušteno. Za doručak se jedu chia semenke, bademovo mleko, žitarice, sveže voće. Za ručak se bari povrće, najveći izvor masti i proteina su grašak i avokado, a povremeni izleti u slatko su specijalne čokoladice namenjene isključivo ovoj dijeti.

 

- Dovoljno je pokušati. Ako ja to mogu, može svako - rekla je Bijonse, pripisavši zasluge za ovaj poduhvat svom treneru.

 

Pa, izgleda da ne može baš svako - i ne treba.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

foto: Profimedia

Britanski dijetetičar Danijel O'Šonesi, iz Britanskog udruženja za ishranu i životnu medicinu, upozorio je da praktikovanje ove dijete može da dovede do "prehrambenih nedostataka" i osećanja umora i iscrpljenosti.

 

- Za prosečnog čoveka može biti opasno slediti je, ako nema tim nutricionista i trenera kao što ih ima Bijonse - objasnio je za BBC.

 

Naime, ova dijeta sugeriše unos svega 1400 kalorija dnevno, dok stručnjaci muškarcima preporučuju 2500, a ženama 2000 kalorija.

 

- To je za svakog prilično malo. Ljudi će se osećati umorno i iscrpljeno, posebno kad krenu da vežbaju.

 

Osim što ističe da takvom ishranom neće uneti dovoljno hranjivih sastojaka u organizam, O'Šonesi dovodi u pitanje i to koliko su zdrave opcije koje dijeta preporučuje.

 

Dijetu je 2013. godine osmislio Bijonsin prijatelj i lični trener Marko Borges, a pevačica ju je tokom 2017. godine navodno praktikovala čak dvostruko duže, 44 dana, i izgubila 12 kilograma, piše The Sun.

 

Sa Borgesom je čak osnovala kompaniju za dostavu zdrave hrane 22 Days Nutrition, koja nas ubeđuje da je potrebno samo 22 dana za prestanak s lošim navikama u ishrani i dostizanje idealne težine.

 

Sva jela su sto posto biljna i od sastojaka koji su organski gajeni. Nijedan sastojak ne sadrži GMO, gluten, soju i mlečne proizvode, a isporučuju se jednom nedeljno kao zaliha obroka za sedam dana koje samo treba podgrejati. Na meniju su jela od susama, kupusa i sočiva, testenina s povrćem, pirinač s karijem i povrćem, hleb od badema i borovnice...

 

- Bijosin program dostave, olakšava ljudima da unaprede svoje navike i pređu na zdravu i ukusnu biljnu hranu. Veganstvo je oblik vegetarijanstva koji pored mesa isključuje sve namirnice životinjskog porekla kao što su mleko, jogurt, sir i jaja. Uz vegansku ishranu preporučuju se vitaminski i mineralni dodaci ishrani radi snabdevanja hranljivim materijama kojima biljna hrana oskudeva - izjavio je Marko Borges.

 

 

 

makonda-tracker