ice lady

Obukla je venčanicu i zaronila pod led: Svi detalji ekstremnog projekta (FOTO, VIDEO)

0
Pogledajte neverovatne fotografije i snimak ronjenja pod ledom
foto: Janez Kranjc
foto: Janez Kranjc

Ivana i Janez su tri godine planirali projekat „Ice lady“. Čim su se stvorili (ledeni) uslovi na Adi Ciganliji, svoje ideje su sproveli u delo, a rezultat su predivne fotografije i snimak Ivaninog zarona pod ledom u venčanici.


Ronjenje pod ledom spada u ekstremni deo ronilačkog sporta. Ronilac se nalazi u okruženju gde nije moguć slobodan izron, a jedina veza sa površinom je uže koje se obavezno vuče pod led, pišu Ivana i Janez za National Geographic Srbija.


Koriste se specijalna ronilčka suva odela, regulatori ice klase i posebne rukavice. Temperatura ispod površine vode iznosi svega 2 stepena. I pored ovako specifične opreme pod ledom je uvek hladno.A sad zamislite kako izgleda kada se zaroni samo u haljini.

 

foto: Janez Kranjc


Ivana Orlović Kranjc, instruktorka ronilačkog kluba Svet Ronjenja, ronjenjem se bavi 35 godina i kaže: „Ice Lady projekat smo planirali 3 godine. Nažalost naša Ada se zaledi samo kada su ozbiljni minusi. Kada se ove godine led formirao, jedva smo dočekali da krenemo sa realizacijom ideje.”


Feliks Romulijana: Zaveštanje poslednjeg rimskog boga


Nezaštićeno ljudsko telo u vodi temperature 2 stepena Celzijusa, već nakon ekspozicije od 5 minuta zapada u ozbiljnu hipotermiju. Zato je za ovu akciju formiran poseban tim koji je realizovao. U timu su bili lekar, sigurnosni ronilac, spasilac na površini, asistenti, nadvodni i podvodni fotografi i snimatelji. Vežbalo se nedelju dana pre samog snimanja. Prvo se ronilo u klasičnim suvim odelima.


Nakon nekoliko dana, Ivana je pred kraj zarona skidala rukavice, a zatim i kapuljaču privikavajući se na hladnu vodu. To nije bilo ni malo prijatno, a osećaj je kao da vam se hiljade iglica zabija u izloženi deo tela.

 

foto: Janez Kranjc

7 najboljih mesta za posmatranje polarne svetlosti


Nakon perioda adaptacije došao je na red i prvi dan snimanja. Ivana je bila veoma fokusirana, a tim je tačno znao svoje zadatke. Planirani boravak u vodi je bio jedan minut. To je veoma kratko vreme, tako da podvodni fotograf Janez Kranjc nije imao vremena za propust.


“Tog prvog dana snimanja, vreme nam nije išlo na ruku, jer je bilo oblačno a i kiša je rominjala. Kada se Ivana pojavila samo u haljini na ledu, cela scena je bila potpuno nadrealna. Pomislio sam, ovo je toliko nenormalno da mora da bude sjajno”, kaže podvodni fotograf Janez Kranjc.


Međutim, nakon tog prvog ronjenja ekipa nije bila zadovoljna postignutim rezultatom.

 

foto: Janez Kranjc


Odlučili su da sve ponove. Dan posle, sunčan dan je nagoveštavao sjajne uslove za fotografisanje.

 

Jedna od najređih mačaka na svetu: Borba za opstanak iberijskog risa


Šetači na Adi Ciganliji su sa nevericom gledali u ženu u beloj haljini koja se sprema da sklizne pod led. Poučeni prethodnim iskustvom, sada nije bilo greške.


Nakon dva minuta provedenih među santama leda Ivana je uz aplauz okupljenih prolaznika izašla iz vode.


Rezultat ovog poduhvata su desetak podvodnih fotografija, neverovatno iskustvo izdržljivosti ljudskog tela i video koji delimo sa vama.

 

foto: Janez Kranjc

 

makonda-tracker