Bio je jedna od najvoljenijih ličnosti u Srbiji

Da li ga prepoznajete: Priče iz negovog života i njegove mudrosti se i danas pamte i prepričavaju (FOTO)

0
Po rođenju nazvan Gojko Stojčević, kako se retko spominje. Jedna od najvoljenijih ličnosti postao je pod drugačijim imenom, a to ime zasigurno vrlo dobor znate...
foto: Twitter, Arhiva PBF
foto: Twitter, Arhiva PBF

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle, kako su glasili njegovo puno ime i titula, rođen je 11. septembra 1914. godine. Još kao dete je ostao bez oba roditelja. Odgajila ga je tetka koja ga je poštedela seoskih poslova i omogućila mu da se školuje.

 

Fotografija zbog koje se danas smeje cela Srbija: Kakva je veza između Boba Dilana i Zvonka Bogdana? (FOTO)

 

Upisao je 1936. godine Bogoslovski fakultet u Beogradu (iako je iz veronauke imao dvojku), a uporedo sa njim i Medicinski. Na medicini je stigao do druge godine, ali je Bogoslovski završio i tu ga je dočekao Drugi svetski rat. Kako bi se izdržavao, radio je na građevini, sve dok na poziv svog školskog druga Jeliseja Popovića nije otišao u ovčarsko-kablarske manastire gde je i započeo svoj monaški život.

 

Ljubavna priča o kojoj danas priča ceo svet: Njihova ljubav je snažnija od godina, bolesti, daljine... (VIDEO)

 

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. godine i veoma brzo je postao jedan od najvoljenijih duhovnih vođa. Bio je takav čovek da su ga voleli i oni koji ne veruju u Boga, a priče iz negovog života i njegove mudrosti se i danas pamte i prepričavaju. Patrijarh Pavle je preminuo 11. novembra 2009. godine, tiho i mirno, baš kako je i živeo.

 

makonda-tracker