Spremite se za reprizu

Večeras ponovo pada kiša želja: Samo jednu stvar treba da uradite...

0
"Delta akvarid", kiša meteora, večeras će obasjati nebo! Ukoliko ste je prethodne noći propustili - večeras je repriza.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dobra vest je da ne morate da ostajete budni posle ponoći da biste je videli, ali morate da odete iz grada. "Delta akvarid" nije prebogat meteorima, ima ih 10-20 na sat. Oni su su manjeg prečnika i kreću se umerenom brzinom od 92.000 kilometara na sat. To znači da bi trebalo da vidite svetle i lepe tragove, ali nemojte očekivati užarene lopte.

 

Kako astronomi kažu, najbolje će se videti na južnom delu Zemljine hemisfere, ali stanovnici severnog dela ne treba olako da odustaju. Ova kiša za astronome predstavlja pravu misteriju, jer nisu sasvim sigurni odakle dolazi. Iako od 1870. ona svake godine zasipa Zemlju, nije utvrđen "oblak", odnosno glavni izvoz tih meteora.

 

Zvezdani saveti: Tokom perioda Lava mogu vam se ispuniti sve želje!

 

Astronomi se takođe ne slažu koja je najbolja noć za posmatranje. "Slooh" opservatorija je još juče pozvala zaljubljenike u posmatranje neba da pogledaju "Delta akvarid", a NASA poručuje da će večeras biti još bolje.

 

Ceo spektakl je najbolje pogledati od 20 do 23 sata. Naravno, kao i do sada sve ovo je nemoguće videti u Beogradu, zbog svetlosnog zagađenja, ali ako ste za mali beg iz grada ovo su najbolja mesta sa kojih se vide meteori.

 

 

makonda-tracker