ne propustite

Dok okolo vlada teror u ovoj oazi mira naći ćete duboko razumevanje, poštovanje i brigu za bližnje: Da li ste spremniza igrani film Slepi putnik?

0
Radio-televizije Srbije, na talasu promocije kulture, poklanja gradovima u Srbiji, igrani film „Slepi putnik na brodu ludaka“, snimljen u vlastitoj produkciji RTS-a u režiji našeg istaknutog reditelja Gorana Markovića. Film će se prikazivati u bioskopima od 29. marta.
foto: Promo
foto: Promo

Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine.

 

Film u sebi nosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“. Dok okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje. A kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom. Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni, ovaj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta. Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je ovde na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

 

foto: Promo


Realizacijom ovog filma RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića kao i stogodišnjice Velikog rata 1914. – 1918.

 

Uloge tumače: Igor Đorđević, Aleksandar Đurica, Tihomir Stanić, Maša Dakić, Radoje Čupić, Jelena Đokić, Andrijana Oliverić, Srđan Timarov, Goran Šušljik, Nemanja Oliverić, Aleksandar Srećković, Zinaida Dedakin, Rade Miljanić, Miroljub Lešo, Branko Jerinić, Jovan Jovanović, Luka Abramović, Branka Šelić, Miona Marković...

 

Reditelj: Goran Marković
Scenarista: Vule Žurić
Direktor fotografije: Đorđe Arambašić
Scenografi: Dragoslav Ivković i Aleksandar Cvijanović
Kostimograf: Suzana Gligorijević
Montažer: Tihomir Dukić
Kompozitor: Zoran Simjanović

makonda-tracker