Farma: Glad i svađe

Na Farmi i dalje traje panika oko hrane. Dok većina ukućana izbegava da radi bilo šta, Miloš se upinje i preko svojih mogućnosti
0
1 / 9

Maja i Raka su u dvorištu pričali kako će ono malo hrane što je ostalo od žurke ubrzo da se pojede i posle neće imati šta da jedu. Raka se žali da često nije ni znao kada nešto dođe u kuću a to bi već bilo pojedeno i da niko nema obzira da podeli sa drugima.

Firči je revoltiran ponašanjem farmera. Osim što svi mladi spavaju do podne smeta mu što ne postoji nikakav osećaj za zajednicu i što su farmeri previše razmaženi. Njegov način da pokuša da ih natera da shvate da Farma nije spa centar je podizanje tenzije oko hrane. Ne razume zašto su oni podrazumevali da svega mora da ima i da je na njima jedino da nevoljno odrade zadatak koji izaberu.

Miloš ima novu taktiku. Rešio je da, pošto je nepravedno imenovan za slugu, sve zadatke na Farmi obavi sam.Tako se nada da će izbeći da dobije više štapića u nominacijama, a i zanima ga kako će farmeri koji mu ipak budu dali štapić to da obrazlože.

Svi farmeri znaju šta je na Farmi neophodno da se radi da bi domaćinstvo funkcionisalo i kako bi trebali da se brinu oko životinja. Međutim, većina se izgovara da im je bilo jako loše i da se nisu dobro osećali pa zbog toga tokom dana niko ništa nije uradio. Vlada misli da očigledno nije bitno da se radi jer iako oni sve urade, ipak ne dobiju hranu. Nemanja je rekao da nije došao da se takmiči u radu nego da je došao na Farmu, a Gagi za sebe misli da mnogo doprinosi i da je jako vredan samo je trenutno na poštedi. Sajko otvoreno priznaje da ne radi jer se Miloš i Raka takmiče ko će više da uradi, a on samo koristi plodove njihovog rada.

Dok je Zorica prala suđe u kuhinji, Miloš je došao da se pohvali da je on sve svoje zadatke obavio. Zorica mu je rekla da su ostale još dve ovce da se ošišaju, a on joj je rekao da to nije njegov zadatak. Onda je ona prokomentarisala da on sam sebi daje zadatke, a Miloš joj je rekao da ćuti i pere suđe jer se sve vidi ko šta radi. Zorica se jako naljutila, pa mu je odbrusila da joj se tako ne obraća i da oni nisu na istom intelektualnom nivou. Miloš se branio da ona sve pogrešno protumači.

Kasnije se Zorica žalila Raki kako je Miloš uvredio i kako je ona najviše u kuhinji pa se svi koji prolaze istresaju na njoj. Rekla je da je Miloš nervozan što je opet u štali i da je sada otišao da radi, pa da ispadne da Raka spava, a on sam okopava baštu.

Miloš je Dragani i Mini objasnio zbog čega je došlo do svađe i da je Zoricu prijateljski posavetovao da ćuti i radi jer se sve vidi i ne mora stalno da naglašava šta je uradila. Rekao je da će je kad bude gazda poslati u štalu, pa će da vidi šta narod misli o njoj. Dodao je i da će kada on bude gazda svima podeliti zaduženja, a da će sada on sve sam da uradi. Pohvalio im se kako je sam okopao celu baštu, a Mina mu je rekla da ne preteruje jer će se razboleti.

Zorica je uzela da pere vunu od ovaca koje su šišali, a niko od ukućana nije želeo da joj pomogne. Vlada, Nemanja, Milena, Gagi i Dragana su sedeli u dnevnoj sobi dok je Zorica sama nosila kofe sa vodom. Maja je zamolila Nemanju i Vladu do joj pomognu, ali oni su je ignorisali. Mira i Milena su izašle i gledale kako Zorica pere vunu, ali nijedna nije htela da joj se pridruži. Mira je Zorici rekla da možda postoji bolji princip da ona to brže opere. Kada je Dragana upitala zašto ona to radi, Maja joj je rekla da je to zadatak i da bi trebalo da joj pomognu, a Dragana je odgovorila da ne može ona da nosi vodu, a na vunu je gadljiva i neće to da radi. Na kraju je Maca, koji je bio u dvorištu, prišao i pomogao Zorici sa kantama vode.

Miloš i Firči su počeli da komuniciraju. Miloš je došao do radionice i upitao Firčija šta još treba da uradi. Celo jutro je okopavao baštu, zatim je oprao štali, čistio gazdinu kućicu, sekao drva i nosio vodu, pa mu je gazda rekao da zasadi neko povrće u bašti.

Miloš je bio ponosan na sebe jer je za jedan dan sam završio sve predviđene zadatke.

Vlada je insistirao da se održi sastanak i da se traži objašnjenje zbog čega na Farmi nema hrane. I dalje se nadao da je to neka Firčijeva šala, a Đus mu je rekao da je čuo kad je Firči rekao da ne može da nosi stvari sa pijace zbog povređene kičme. Gagi je rekao da je Raka možda u pravu i da nemaju kafe zato što ne rade dovoljno. Na to je Milena povikala da joj je dosta više te priče i da mogu da ne rade ako tako hoće.

Zorica je Raki rekla da je sakrila pakovanje jaja za njih kao i da ima sakrivene zalihe štrudle, pa ga je zamolila da im donese da se malo počaste.

Tokom popodneva skoro svi farmeri su spavali. Samo je Miloš čistio štalu, Raka šišao ovcu, a Maca cepao drva. Kada su ostali ustali Vlada je i dalje insistirao na sastanku, pa su na kraju i održali isti. Firči im je rekao da po njegovom shvatanju hrana nema veze sa obavljenim zadacima već sa robom koju nisu imali da bi je trampili za hranu. Nemanja je predlagao da zakolju neku kokošku ili prase, a Raka mu je objasnio da hrana mora da se zasluži.

Farmerima je objašnjeno da nisu kažnjeni, da ne postoji namera da se oni izgladnjuju i da je ponuda na pijaci bila dobra, a da sa gazdom rasprave zbog čega se vratio skoro praznih ruku. Tada im je Firči još jednom ponovio da nije imao šta da razmeni, a Miloš ga je podržao i rekao da su sami krivi što je njihova ponuda bila loša i da to nije gazdina krivica.

makonda-tracker