smešna, a smrtno ozbiljna

Stiže serija Bez mozga: Autori Dobre žene ovog puta donose nešto potpuno drugačije!

0
Iako nova serija potiče od autora Dobre žene Mišel i Roberta Kinga, ove dve serije malo toga imaju zajedničko.
foto: Promo
foto: Promo

I dok Dobru ženu pratimo u advokatskom kontekstu, u fokusu serije Bez mozga (Braindead) su političari, a njihovo ponašanje i potezi se po prvi put u istoriji mogu opravdati – i to time da njihove mozgove izjedaju insekti. Mozgove političara zaposeli su svemirski mravi koji su na zemlju stigli u meteoru, a u najtežim slučajevima glave političara od toga i eksplodiraju.

 

Trostruki dobitnik nagrade Emi i zvezda Monka Toni Šalub igra senatora Reda Vitasa, kome karijera krene uzlazno nakon što se inficira svemirskim mravima.

On je karijerista, alkoholičar, ženskaroš, i ništa mu ne ide od ruke... Dok se ne inficira, ili kako ja to volim da kažem, dok mu bube ne uđu u mozak i ne pojedu neke njegove delove. On je bio republikanac, ali odlazi još desnije i postaje ultra-desničar, što uveliko pomogne njegovoj karijeri.“

Bez mozga započinje kad mlada rediteljka Lorel (Meri Elizabet Vinsted) dolazi u Vašington kao ispomoć u kancelariji brata Luka (Deni Pino), koji je senator.

 

Kada se Lorel uputi u Vašington, shvati da nešto, mimo toga što republikanci i demokrate ne mogu da se dogovore oko budžeta, nije u redu. Najpre, izgleda da je vlada prestala da radi, a kao da se nešto čudno događa i sa političarima…

 

Nešto je čudno u zemlji političara

 

Osim SF elementa s mravima, seriju Bez mozga teško je žanrovski smestiti u okvir. Zato se može reći da je reč o političkoj satiri, dok je to u isto vreme i humoristički triler, ali ima i elemente drame. S obzirom na to kako je izgledala američka trka za predsednika, ovu seriju, čija je premisa potpuno nenormalna, možemo da nazovemo samo delimično suludom.

Serija je prilično suluda i apsurdna, ali takva je i trenutna politička trka. Ponekad je stvarnost definitivno satiričnija od satire“, rekla je Meri Elizabet Vinsted.

Veoma smešna, ali i smrtno ozbiljna serija

 

Koliko god da je ova serija satira, u njoj će svako ko imalo prati politiku prepoznati i dosta istine. Zbog čega političari ne mogu da se dogovore i donesu odluke koje će biti korisne za sve članove društva? Pošto za to nema racionalnog objašnjenja, najverovatnije je to da su njihove mozgove preuzeli insekti. A s obzirom da političari veoma često više vole da se svađaju i međusobno optužuju umesto da rade svoj posao, Bez mozga u tom smislu u potpunosti raskrinkava politiku.

 

Pored Meri Elizabet Vinsted, u satiri koja je osvojila simpatije publike i kritike, glume još i Aron Tvajt (Grejslend, Tračara), Deni Pino (Zakon i red, Skandal) i već pomenuti Toni Šalub (Monk).

 

Obe pomenute serije dostupne su na Pickbox-u.

makonda-tracker