Inspirativno

Ovu lekciju trenera naših olimpijki Dragana Jovića ćete sigurno upamtiti: Svaki poraz deo je sutrašnje pobede

0
Sličnosti pravila sporta i života, šta je važno da bi se došlo do ostvarenja svojih ciljeva, da li je najbitniji zadatak da pobedimo sebe, postoji li uopšte poraz i u kojoj meri je ljubav nophodna u svim segmentima života, trener naših olimpijki otkriva Aleksandri Simić
foto: Promo
foto: Promo

Slatka obaveza i velika odgovornost za njega je svakako bilo učešće na Olimpijskim igrama i tako je od početka bavljenja trenerskim poslom. Trener je neko blizak, drug, sapatik, treći roditelj i u kriznim situacijama sportistima njegovo pitanje- kako si, itekako znači. Ipak ukoliko vidi da ima nekih problema, a važan je momenat za rezultat , to pitanje će preskočiti.

 

Dragan Jović ističe da talenat uvek pronađe svoj put i da je ljubav prema sportu najbitnija pa tek onda iz takvog odnosa i velikog rada mogu se postići i veliki rezultati.

 

foto: Promo

Profesionalni sportisti žive za uspeh, za pobedu. Kao i u životu, vrhunski i najbolji ustanu i posle poraza nauče i krenu dalje. Sportista treba da je svakoga dana bolji nego što je bio na predhodnom treningu. Tako i svi mi u životu treba da se trudimo da živimo“, ističe trener Milice Mandić i Tijane Bogdanović.

 

Iskreno kaže da sportistu nikada nećemo čuti da javno kuka. Reči u izjavama su uvek optimistične . Skromno će reći idemo dalje ali plakaće u sebi i kad su van kamera. A onda je, kaže , važno reći kao i pri životnim izazovima – Idemo dalje, ne vraćamo se, ne patimo, i bolji su gubili, sutra je novi dan. Sportisti su takvom stavu i takvoj filozofiji naučeni .

 

foto: Promo

 

Sličnosti sa životom imaju i stihovi himne naše dve uspešne sportistkinje a oni glase –„Od hiljadu ljudi ti onaj jedan budi što granice briše i ide sve više i više“. I ove reči se mogu preneti na svakodnevne korake , a Gale ih je isticao u trenucima pobede na društvenim mrežama.

 

Svaki poraz je deo sutrašnje pobede. Nepobedivih nema, i najbolji gube ali ako iz poraza ne vidimo gde smo pogrešili i ne promenimo nešto , gubićemo svaki naredni put, a onda samopoudanje pada i teško se kasnije vraća“, jasno govori Dragan Jović na osnovu svog velikog iskustva

 

foto: Promo

 

Često govori sportistima :

 

 Ako jednom odustaneš to postaje navika. Nikad ne odustaj i izoštri fokus. Idemo dalje.Bitan je fokus, pikirati cilj, naći motiv kako doći do cilja. Posvećenost, istajnost, podizanje posle poraza, nema prepreka,i nema odustajanja."

 

Kaže da vrhunski sporstisti nikada ne zavide jer znaju koliko je teško napraviti rezultat i poštuju takođe i tuđ trud. Podizanje samopouzdanja je proces, i strpljenje je uopšte vrlo važna stavka, i sporta i života.

 

Kaže i da sportisti imaju različite strahove ,kao i svi ljudi, ali su naučeni kako da se nose sa njima od strane stručnjaka i trenera.

 

foto: Promo

 

Dragan Jović otac je troje dece, i to trojki. Sara, Teodora i Novak danas su tinejdžeri koji odrastaju zajedno sa decom i mladima iz tekwondo kluba Galeb. Dragan kaže da je sport njegovo ispunjenje i da bi voleo da u Tokiju osvoje dve zlatne medalje. U sportu ga najviše raduju uspesi ali i sportisti koji pobeđuju svoje lične i sportske rezultate. Za sebe kao trenera kaže da je uporan, precizan i dosledan, Voleo bi da promeni svoju brzopletost. Trenerski i roditeljski posao ,kaže, da su slični jer oba podrazumevaju vaspitanje a njegovi snovi su da svi širimo ljubav.

 

Emisiju možete pogledati u nedelju 25 septembra u 17h, i u sredu 28 septembra u 22h na tv Naša

 

 

foto: Promo

 

makonda-tracker