Međunarodne zavere

Eskluzivna TV premijera dokumentarnog filma Houston, imamo problem

0
Home Box Office, premium televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu TV premijeru igrano-dokumentarnog filma slovenskog reditelja Žige Virca „Houston, imamo problem!“, prvog filma iz HBO koprodukcije u našoj regiji, koji će na HBO-u biti prikazan 25. septembra u 20h.
foto: Promo
foto: Promo

 

 

 

foto: Promo

Film je prikazan na brojnim renomiranim filmskim festivalima poput Tribeca Film Festivala, nezavisnog američkog filmskog festivala kojeg je osnovao Robert De Niro, zatim češkog filmskog festivala Karlovy Vary, a u oktobru ove godine biće prikazan i na BFI London Film Festivalu. Uspeh na filmskim festivalima ne zaostaje ni na našem području pa je film tako osvojio čak tri nagrade na Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu (najbolji dugometražni film, najbolja režija i najbolji glumac – Božidar Smiljanić), u avgustu je nagrađen Nagradom publike na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu, a uvršten je i u zvanični program 63. Pulskog Filmskog Festivala.

 

O FILMU

Hladni rat, svemirska trka i Nasino sletanje na Mesec ključni su istorijski događaji koji su obeležili čitavu jednu eru. Oni su još i danas obmotani velom tajne i inspirišu brojne teoretičare zavere. U filmu „Houston, imamo problem!“ reditelj Žiga Virca novim informacijama dovodi u pitanje obe strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslovenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog veka, vrednoj nekoliko milijardi dolara.

 

foto: Promo

Međunarodne zavere u doba Hladnog rata, objavljivanje tajnih dokumenata i tajni dogovor između Džona F. Kenedija i jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita samo su vrh ledenog brega u ovom zanimljivom rediteljskom debiju Žige Virca. Granice između činjenica i fikcije su veoma nejasne i film istražuje mit iza početaka američke trke da postane prva zemlja u svetu koja je poslala čoveka na Mesec i navodnog multimilijarderskog dogovora da SAD kupe jugoslovenski svemirski program početkom 1960-ih.

 

foto: Promo

Spretno kombinujući arhivske snimke sa savremenim intervjuima sa filozofom Slavojem Žižekom i mnogim drugim ključnim ličnostima, uključujući bivšeg jugoslovenskog svemirskog inženjera, američkog istoričara i penzionisanog generala Jugoslovenske narodne armije – „Hjustone, imamo problem“ predstavlja zadivljujuć prikaz načina rada strane diplomatije u Hladnom ratu, kao i izmišljanje mitova, laži, manipulaciju i prljave igre koje ulaze u razvoj nacionalnog identiteta.

makonda-tracker