Andrija Milošević: Životna drama u vazduhu

1
U pokušaju snimanja jedne od igara, četiri člana ekipe Survivor Srbija zamalo nisu platili glavom: Maja Đulić - producent igara, Andrija Milošević - voditelj, snimatelj argentinac Enrike i pilot Hari
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

S obzirom na ozbiljnost same situacije i dramu koja je usledila, saglasnost za objavljivanje ove priče, dali su upravo članovi tima pred kojima je i bio ovaj težak zadatak.

- Jutro je obećavalo miran dan, sve je trebalo da prođe po planu i bez većih komplikacija. Nešto malo više žurbe osetilo se u kancelariji produkcije, pošto je dan zahtevao ozbiljnije snimanje i samim tim i posebnu pripremu. Ideja je bila da se snimanje obavi iz helikoptera, što bi značilo da se vrata helikoptera moraju skinuti da bi imali bolji pregled situacije i bolje zumiranje kamere. To je bio jedini način da se detaljno ustanovi rezultat igre i proglasi pobednik. Andrija je bio komentator. A znate već njega - što više opasnosti, njemu veća inspiracija i želja za poslom. Mogu reći da smo tu slični - objasnila nam je Maja Đulić producent igara. 

- Usledio je dolazak helikoptera, organizacija maršrute puta i detaljan plan toka igre. Snimatelj je bio jedini koji ne bi imao detaljno prikačene sigurnosne pojaseve jer, kako nam je objasnio, tako može lakše da rukovodi kamerom i dobije odgovarajuci kadar. Sve je trebalo da prođe glatko – pričaju Andrija i Maja.

- Niko nije ni slutio sled događaja koji je usledio. Ispraćeni uz mahanje, navijanje i veselje vinuli su se u oblake i krenuli uz osmeh u novu avanturu. Prvi znaci zabrinutosti na licima njihovih kolega primetili su se nakon pola sata. Nebo je naglo promenilo boju, more je upozoravalo talasima. Brodovi su pristali u luku, ljudi su se sklanjali pod nadstrešnice. Oluja je počinjala. Panika se širila. 

- Preko motorole čuo se savet pilota da se snimanje obustavi i preuzme druga putanja zbog jačine vetra. Naši profesionalci na to nisu pristali, uz objašnjenje da ne postoji drugi način da se posao obavi. Klanac u kome su se našli, bio je prava zamka i sigurna smrt u uslovima nevremena. Oivičeni oštrim ivicama stena i vegetacijom, pilot se našao u nemogućoj situaciji. Ono što je otežavalo koordinaciju, bila je činjenica da su vrata skinuta, te pod naglim pritiskom vetra, oprema i članovi tima bili su u opasnosti da ispadnu iz helikoptera. Andrija je držao jednom rukom snimatelja i zaista se čula panika i uzvici preko motorole. Pomoć nije mogla da se pošalje jer su u uslovima bure, plovidba i letenje strogo zabranjeni. 

- Pokušavao sam da okrenem helikopter, ali to je bilo nemoguce učiniti pošto nas je vetar u tom trenutku bukvalno gurao na stabla i stene. Postojala je opasnost od jakog udarca, a tada bi se sigurno srušili. Bio sam uplašen - priča nam u šoku pilot.

Uz veliku koncentraciju i brzu reakciju pilota, helikopter se nakon mnogo pokušaja okrenuo ka moru i krenuo u drugom pravcu. Tu se vetar jos jače osetio jer su se našli na otvorenoj pučini bez zaklona. Okrenuli su se za 180 stepeni i tada se Andrija uz komentarisanje igre pozdravio i sa svojim najbližima.

Osećala se jeza i strah. 

- Tada sam skoro rešio da fiksiram helikopter što je više moguće i da iskočimo napolje u more. Užasno! Deo opreme je izleteo. Bilo je pitanje samo vremena kada će i nama popustiti snaga… Horor! - priča pilot. 

Avanturi je došao kraj kada je pilot uspešno sleteo na ostrvo. Pod određenim uglom, uspeo je da iskoristi silu vetra i pokrene helikopter. To ih je spasilo. Uplašeni izrazi lica ali i oduševljenje koje se osetilo među njima oslikalo je situaciju koju su preživeli. Uprkos ovome, snimci predstavljaju možda i najbolji materijal do sada. 

makonda-tracker