Farma 4: Vesna Rivas - kamen razdora

Svađe na farmi su sve učestalije, a sukob između Vesne Rivas i Ljube umalo da se pretvori u fizički obračun. Ružne reči postale su uobičajene, a ukućani su izgleda skinuli maske pristojnosti. Gazda Era brani Staniji da spava sa Filipom. Posle zadatka koji su i
1
1 / 47

Prvi su se probudili Saška, Era i Ljuba. I ovaj dan su počeli ogovaranjem. Saška je počela priču o Vesni Rivas.

- Ona je ta koja hoće da bude glavna.

Era je na to dodao da je proputovao celu kuglu zemaljsku, a ne da nije sreo liju kakva je ona. Ljuba je samo prokomentarisala kako će terorisati Vesnu Irvas jer joj se konstantno zamera.

Gazda Era i sluge su posetile pijacu kako bi nabavili sve potrebne namirnice. Era je pokušao da cenkanjem ublaži trošak pri trampi, a pošto mu nije pošlo za rukom ni da ukrade nešto mesa, on je trampio svoju majicu i džemper za meso. Stanija je pevala i igrala po stolovima pijace. Poklonila je i svoju majicu pa je uspela da nabavi značajnu količinu namirnica. I Aki se trudio da nabavi što više namirnica, radio je sklekove, pevao, trudio se… Ali nije uspeo da ponese teret.

Era je posle pijace sazvao sastanak na kome je pohvalio sluge. Rekao je da nijednog trenutka nije sumnjao u njih, i da je bio uveren da će odneti skoro sve sa tezgi, što se i desilo.

Na sastanku je Era izneo i problem Vesne Rivas. Ona je tražila da sama sebi sprema hranu i da sama jede. Ljuba je tražila reč, pa je počela priču o Vesni i njihovoj pređašnjoj svađi. Rivas joj je odbrusila da je Ljubina majka kreten jer nije abortirala. Ljubu je ova uvreda pogodila, pa je ona verbalno nasrnula na Vesnu, preteći joj.

Zorica se potom javila za reč. Prokomentarisala je pređašnju situaciju sa Vesnom, pa je zatražila od svih farmera da se izjasne da li ona priča protiv Vesne, koja tvrdi da je to istina, ili je neutralna. Ona je skrenula pažnju ostalim farmerima da ima bajpas i da ima drugih zdravstvenih problema, ali da se ne žali već radi ono što Zadruga traži.

Vesna je iskoristila svoju reč kako bi se izvinila svima koje je uvredila. Ona je dodala i da ne želi da jede za takvom trpezom, te da će štrajkovati glađu ako joj ne dozvole da sprema i jede sama. Ljuba je na to dodala da je ionako veća šteta da 21 čovek bude otrovan, nego jedna osoba.

Ubrzo po okončanju ovog sastanka, stiglo je pismo Zadruge. Gazda Era je pročitao pismo u kome se, između ostalog, navodi da je Ljuba kažnjena odlaskom u izolaciju. U pismu je objašnjeno da su reči i pretnje koje je Ljuba uputila Vesni nedopustive na Farmi i da će ubuduće kazne biti strožije.

Era je naredio slugama da pomognu Ljubi i prebace njene stvari i posteljinu u izolaciju. Po Ljubinom napuštanju kuće, usledila je svađa između Vesne i Saška. Saška je u više navrata ponovila Vesni, koju je nazvala krmača da joj se ne obraća i da je kada god može zaobiđe u širokom luku. U trpezariji je Saška jasno rekla da je jedino što Rivas radi na Farmi – ogovaranje. Njoj nije jasno ni kako Vesna Rivas može sebi da dozvoli da vređa nečiju porodicu. Stanija i Filip su u krevetu. Ona je prekršila pravilo sluge i zavukla se u krevet na Filipovo odobravanje. Pričali su o Ljubi i o tome kako je ona dobra, ali da  je impulsivna što joj na kraju škodi pa u afektu odreaguje. U tom trenutku je Era, koji je tražio Staniju, ušao u spavaću sobu i zatekao je sa Filipom u krevetu. Era je burno odreagovao pa je povikao kako joj nije mesto kod Filipa u krevetu, a zatim je isterao van sobe govoreći da ide tamo gde joj je mesto. On se obratio i Zadruzi. Zamolio je Zadrugu da odreaguje jer on više nema živaca da juri Staniju. Stanija je u isto vreme objašnjavala da je njeno ponašanje čist revolt prema Eri.

Zadruga je ponovo izazvala farmere. Dobili su izazov, a dobrovoljci su učestovali za, njima vrednu, nagradu. Svi su se prijavili. U sledećem pismu je izazov objašnjen. Potrebno je da se svi vežu kanapom za noge i tako izdrže dok god im Zadruga ne kaže je izazov završen. Era je poslao sluge po konopac, pa su se dogovorili kako će izvršiti zadatak . Pošto su se međusobno vezali, začulo se zvono kuće. Pošto su došli do vrata, zaključili su da nikoga nije bilo ispred. Krenuli su ka drugim vratima gde ih je čekalo pismo. U pismo je rečeno da bi Zadruga popila kafu, pa bi bilo lepo kada bi skuvali jednu. Filip je kuvao kafu, dok su ostali čekali, vezani. U trećem pismu im je rečeno da kafu odnesu u gazdinu kuću. A u gazdinoj kući ih je čekalo pismo da su uspešno izvršili zadatak, pa su dobili nagradu – muziku, picu i žurku koja je ponovo potrajala do kasno u noć.

makonda-tracker