Una Senić i Bojan Bočvarov vode emisiju Titova kuhinja na TV B92

2
Produkcijska kuća Adrenalin i TV B92 ovog proleća emituju novi kulinarski serijal Titova kuhinja koji se ističe drugačijim sadržajem od onih koje smo do sada imali priliku da gledamo na televiziji. Voditeljka Una Senić i šef kuhinje Bojan Bočvarov će tako upoz
Una Senić, Bojan Bočvarov
Una Senić, Bojan Bočvarov

Iako po formi podseća na klasične kuvarske TV emisije, Titova kuhinja pored toga što nas inspiriše da u svojoj kuhinji pokušamo nešto novo, donosi i sadržaj koji nas vraća nekoliko decenija unazad, u vreme u kojem je sve bilo drugačije.

Titova kuhinja se bavi Josipom Brozom, ne kao revolucionarom, političarem i doživotnim predsednikom Jugoslavije, već kao hedonistom i harizmatičnim liderom koji je decenijama privlačio pažnju svetskih medija, državnika, kraljeva i careva, umetnika i pripadnika džet seta. Tito je bio poznat kao sjajan domaćin čije su se gozbe, prijemi i svečani ručkovi prepričavali i preporučivali i na mestima na kojima je reč socijalizam bila zabranjena, u svakom slučaju nepoželjna. Upravo je to Tito koji je bio zanimljiv i tvorcima ovog novog TV serijala.

Poznato je ko je sve dolazio Titu, bilo u Beograd, na Brione, u Karađorđevo ili u vilu na Bledu – od cara Hajlea Selasija, preko kraljice Elizabete II, kralja Huseina, pa sve do Vinstona Čerčila, Fidela Kastra ili Sofije Loren, Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona. Svi su oni probali nešto sa Titove trpeze, bilo da su to kupus sa kolenicom i pasulj iz kazana, ili punjeni fazan i sote Stroganov. I svi su sa tih večera poneli utiske koje verovatno nikada nisu zaboravili.

Posebno zanimljiv segment Titove kuhinje su opisi konteksta pod kojim se jelo pripremalo - poseta visokih državnika, svetskih zvezdi, istorijski trenutak posete, anegdote sa susreta i slično. Arhivski snimci, u prilozima pripremljenim za svaku epizodu, gledaoce nikako neće ostaviti ravnodušnima. Mladi će biti u prilici da se upoznaju sa dalekim i bezbrižnim 60-im, zlatnim 70-im i veselim 80-im godinama, dok će se oni malo stariji sa nostalgijom prisećati trka poštara u brzom hodu, nekadašnjih izbora za mis, zvoncara, trajnih frizura, pin-up lepotica sa finim oblinama, filmova i muzike svoje mladosti. Gledaoci će moći da vide kako se to Tito provodio tokom proslava Nove godine ili na modnim revijama, posetama pozorištima i filmskim festivalima, kako se družio sa slavnim glumcima, piscima i umetnicima i kako je uživao u pažnji svoje Jovanke.

Upravo je Bojan Boćvarov idealan šef kuhinje za jedan ovakav projekat. Rođen u vreme kada je Titov pionirski pokret još uvek bio živ i aktivan, on je svoj zanat ispekao u kuhinji poznatog londonskog hotela Claridge’s, gde mu je šef bio čuveni Gordon Remzi. U beogradskoj biografiji ponosi se i time što je postavio kuhinje mnogih restorana u prestonici, između ostalih Soho, Lorenco i Kakalamba, restoranu Novaka Đokovića itd.

Trenutno, Bojan Bočvarov radi kao šef kuhinje u restoranu Mala fabrika ukusa, koji se nalazi na beogradskom Vračaru. Bojan se upravo vratio iz Vašingtona gde sa prijateljima otvara lanac restorana nove srpske kuhinje pod nazivom Ambar, a da je pravo TV lice, uverili su se i američki gledaoci, za koje je u Jutarnjem programu pripremao ni manje ni više nego – ćevapčiće.

Ipak, za te američke TV epizode, Bojan nije mogao da računa na Unu Senić, glavnog prezentera serijala Titova kuhinja. Unu smo do pre neki dan gledali kao voditeljku dnevnih emisija serijala Ja imam talenat, a poznavaocima alternativne beogradske scene poznata je i kao DJ, blogerka, nekadašnja članica benda Bičarke na travi i inspiracija mnogim modnim stvaraocima. Ipak, Una je i poslednja generacija Titovih pionira, koja je nosila crvenu maramu oko vrata i učila zakletvu, ali i majka trogodišnje Srne kojoj sprema zdrave i ukusne obroke.

- Una Senić je neko ko svojom kreativnošću osvetljava i na nov način sagledava i prezentuje dogadjaje iz prošlosti, a ume i da kuva, te je tako bila pravi izbor za voditeljku ovakvog jednog programa - kažu u produkcijskoj kući Adrenalin.

Titova kuhinja će biti emitovana ponedeljkom, utorkom i sredom u 18 časova na TV B92. U 30 minuta koliko traje svaka epizoda, svi će moći ne samo da se prepuste uživanju u Titovom kulinarskom repertoaru i umeću jednog od najcenjenijih kuvara kod nas, već i da krenu na jedno kratko putovanje vremeplovom koji će neke vratiti u detinjstvo, a neke u idealizovano i bajkovito prostranstvo u kojem su živeli njihovi roditelji. Ni jedni ni drugi neće tako lako moći da se zasite ovim programom.

makonda-tracker