Ko je bio Rustem-aga?

0
Verni podanik sultanije Hurem, koga u seriji igra Ozem Guven, pomogao joj je u ostvarivanju brojnih ciljeva, a istorija kaže da je bio hrvatskog porekla i da je oženio njenu jedinu ćerku Mihrimah.

Kako prenosi 24sata.hr, Rustem-aga je rođen u Skradinu u hrvatskoj katoličkoj porodici Opuković. Nakon što je otet i odveden u Carigrad, tamo se školovao i izgradio zavidnu vojnu karijeru. Kasnije je bio guverner grada na Tigrisu u severoistočnoj Anadoliji a nosio je i titulu ceremonijalnoga činovnika koji sultanu pridržava stremen dok se penje na konja.

Prema istorijskim podacima on je bio i damat, odnosno mladoženja osmanske dinastije, a to je postao kada se krajem 1539. oženio s Mihrimah, jedinom kćerkom Hurem i Sulejmana Veličanstvenoga, koji ga je pet godina kasnije proglasio velikim vezirom.

Hurem je preko Rustem-paše ostvarila brojne svoje planove i pripremala put do trona za svog sina koji će kasnije postati Selim III. A sam Rustem nije ostao zapamćen po dobru, jer je uzimao mnogo bogatstva i mita, koje je navodno nasledila Mihrimah.

 

 

 

makonda-tracker