uspešna krimi drama

12 REČI KOJE VODE DO PRLJAVOG NOVCA: Elementi sajber-biznisa u novoj hit seriji Superstar kanala

0

Serija „12 reči” u produkciji Telekoma Srbija i Public filma, koja se svakog vikenda emituje na Superstar kanalu, ispunjava sve elemente uspešne kriminalističke drame – od prvih scena uvlači nas u mrežu organizovanog kriminala i sudstva u čijem centru je mladi advokat problematične prošlosti.

foto: promo
foto: promo

Očekivano, akteri priče su mafijaški bos čija je imperija uzdrmana, ambiciozni advokat koji ne preza da uprlja ruke, računovođa u bekstvu od zakona, korumpirani predstavnici organa reda. Međutim, kako se zaplet komplikuje, blokirane bankovne račune menja crno tržište kriptovaluta, a bitan deo slagalice postaju bitkoin rudari i hakeri iz podzemlja. Ukoliko vam ovi termini ne znače mnogo, možda će vam ovaj tekst pomoći da bolje razumete zašto su 12 reči iz naslova baš toliko važne (i zašto „bradonji“ u prvoj epizodi po ko zna koji put „crkava“ kineski ventilator).

 

Čuli ste za kriptovalute? Najpoznatija od njih, Bitkoin, stvorena je sa idejom da delimično zameni postojeće valute i reši probleme savremenog monetarnog sistema tako što će korisnicima omogućiti slobodnu trgovinu, bez posrednika i centralizacije, što tržište kriptovaluta čini idealnim za sumnjive tokove novca. Ipak, pošto je u pitanju novac, neka sigurnost od zloupotreba mora da postoji, pa centralnog regulatora u ovom slučaju menjaju kriptografija i blokčejn (blockchain).

 

foto: promo

Blokčejn je zapravo tehnologija uz pomoć koje funkcionišu kriptovalute - javna knjiga svih do sada potvrđenih transakcija, zapisanim u blokove informacija i povezanim kriptografskim vezama. Sve transakcije objavljuju se na mreži i potvrđuju se kroz proces koji se zove mining (rudarenje).

 

Termin mining nastao je kao paralela pravom iskopavanju ruda, jer i rude i kriptovalute svoju vrednost crpe iz ograničene količine. Za rudare kriptovaluta, nagrada su bitkoini. Dovoljan motiv da se upali mašina i troše značajni resursi. Tu na scenu stupa bradonja iz prve epizode i njegovi brojni računari koji se od neprekidnog rudarenja pregrevaju.

 

foto: promo

Ako već nema tajnih računa, gde je sav taj novac? Prva stvar koju početnici u sajber-biznisu treba da urade jeste da otvore bitkoin novčanik. Što nas napokon dovodi do 12 reči iz naslova koje predstavljaju naziv veoma važne rezervne šifre za novčanik – jedinstvenog, nasumično generisanog skupa reči koji daje kontrolu nad svim kriptovalutama koje osoba poseduje i vraća pristup izgubljenim sredstvima.

 

U uzbudljivoj priči koja po scenariju i produkciji može parirati svetskim ostvarenjima ovog žanra, pored Viktora Savića, koji maestralno tumači lik mladog advokata i Tike Stanića kao njegovog mentora, glume i Nikola Pejaković, Ivana Vuković, Filip Đurić, Filip Đuretić, Marija Bergam, Denis Murić, Nebojša Milovanović, Slobodan Ninković, Branka Pujić, Davor Golubović i mnogi drugi.

 

Serija „12 reči“ emituje se svake subote i nedelje od 21 čas na Superstar TV kanalu koji mogu pratiti korisnici mts TV-a, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT TV, kao i korisnici u regionu preko m:tel-a CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

 

makonda-tracker