Ekskluzivno- Mira Adanja-Polak: Đavolji podrum

0
U subotu 23. aprila na RTS 1 od 14 časova u emisiji Ekskluzivno pogledajte šta je sve Mira Adanja - Polak otkrila tokom svog boravka u Čileu

Čile je prepoznatljiv po vulkanima, bakru i najboljim vinogradima u svetu, a autorka emisije je imala prilike da poseti čuveni Đavolji podrum.

- Bila sam u gradu Pirke gde me Marselo Papa vodi u Đavolji podrum i priča mi priču o đavolu koji je u njemu živeo i u kome se još uvek čuva vino koje đavo nikada ni sa kim nije hteo da podeli.

Kažu da dobro vino zavisi od količine sunca koje vinograd dobije tokom godine a Čile je okupan suncem veliki deo vremena. Na imanju Don Melčora saznajem kako se nekada živelo u Južnoj Americi, a tu je delimično i sačuvan san o životu po hacijendama,bez trzavica i stresa.

Tu sam srela najveće svetske enologe, koji su mi govorili o svojoj posvećenosti, upoznala sam Kolumbijca koji je došao u Čile i tada kupio zemlju za male pare, a danas je prodajući deo po deo dobro živi. Posetila sam pripadnike naroda Mapuče u gradiću Pukon ispod aktivnog Vulkana. Oni su prvi došli u ovaj deo Južne Amerike i pokušavaju da sačuvaju nešto od svog identiteta.

Čile je još uvek podeljen, na one koji su više voleli Pinočea i druge koji su više voleli Aljendea. Tražimo šta je ostalo iz tog vremena. Ljudi se kažu nisu mnogo promenili. Srdačni su i nasmejani skoro da su navikli na stalne zemljotrese.

Osamnaest sati leta da bi videli nešto različito i drugačije uverava nas da je globalizacija stigla i do Santiaga, jer je glavna ulica kao i u Evropi. Morala sam da zađem dublje u zemlju kako bih osetila ono o čemu slušamo kada je reč o Južnoj Americi - otkriva Mira Adanja Polak.

makonda-tracker