Snima se portret Slobodana Stojanovića pod nazivom Više od igre

Dramski program RTS započeo je snimanje novog, petog po redu, portreta značajnih stvaralaca u dramskoj umetnosti, a u pitanju je Slobodan Stojanović, dramski pisac čija se desetogodišnjica od iznenadnog odlaska obeležava ove godine
0
1 / 12 Foto: Promo

U to ime, opština Požarevac je ove godine organizovala Dane Slobodana Stojanovića, na kojima je učešće uzeo veliki broj prijatelja, saradnika, kolega i poštovaoca rada ovog vrlo značajnog dramskog autora.

Urednica Dragana Bošković, scenarista Vladimir Arsić i rediteljka Andrea Ada Lazić su ovaj portret kolege, prijatelja i poznatog pisca zamislili kao mozaik sklopljen od sećanja Stojanovićevoh savremenika i saradnika na njega, uz mnoštvo inserata iz njegovog rada, u oblasti proznog i dramskog pisanja.

Sam naslov ovog portreta Slobodana Stojanovića, čoveka sasvim neobičnog senzibiliteta i neobične ljudske topline, inspirisan je naslovom jedne od najkvalitetnijih TV serija svih vremena RTS-a, serijom Više od igre, koju gledaoci vole i pamte.

Među neka od najvažnijih dramskih dela Slobodana Stojanovića spadaju pozorišne drame: Opasna voda, Kuća na brdu, Ti si to, Prenoćište, Raste trava, Ptic i ptica, kao i TV drame i serije Vikend u zatvoru Maršalse, Otac, Tuga, Smoki, Golubovići, Više od igre, Siroče, Učitelj, Držanje za vazduh, Osam stotina žena, Jednog lepog dana, Jastuk groba mog, Devojka s lampom, Rondo, kao i filmske scenarije: Četiri dana do smrti, Snovi, život i smrt Filipa Filipovića, Erogene zone, Idemo dalje, Držanje za vazduh, Jednog lepog dana, Igmanski marš, Nož...

U TV portretu Dramskog programa RTS Više od igre o televizijskom pisanju Slobodana Stojanovića govoriće kolege i saradnici: Zdravko Šotra, Muharem Pervić, Radomir Putnik, Dragan Aleksić, Filip David, Nikola Simić, Vladica Milosavljević...O Stojanovićevom značajnom pozorišnom delu svedočiće Dejan Mijač, Milena Dravić, Dragan Nikolić, a o radu na filmu podsetiće nas Miloš Radivojević. O prozaisti Slobodanu Stojanoviću, govoriće Vuk Krnjević i Raša Popov. Dragoceno svedočanstvo o bratu, o kome je napisao i knjigu, Slobodan Stojanović, njim samim, preneće Gradimir Stojanović u ambijentu grada Požarevca, koji je Slobodan Stojanović voleo i u potpunosti mu pripadao.

Poseban značaj portretu Slobodana Stojanovića Više od igre daje činejnica da će emisiju montirati njegov sin, Miloš Stojanović, jedan od najtalentovanijih i najdragocenijih majstora montaže koga RTS ima.

makonda-tracker