Serija Miris kiše na Balkanu u Dubrovniku

Lokaliteti prelepog grada Dubrovnika početkom septembra bili su deo seta nove TV serije Miris kiše na Balkanu koja se prema bestseleru književnice Gordane Kuić snima u produkciji Cinema Design-a i RTS-a
1
1 / 6 Foto: Promo

Stradun, Trsteno, Vrt palmi hotela Excelsior, te uvala Kolorina u blizini kuće umetnice Jagode Buić, na neko su vreme upali u vremeplov i postali lokaliteti iz vremena između dva svetska rata, kada se radnja romana i događa. Film i TV serija, koja bi se na RTS-u trebala emitovati krajem ove godine, snima se već deset nedelja na raznim lokacijama u bivšoj SFRJ.

- Priča filma i TV serije je jednostavna, univerzalna i uvek aktuelna, tema o sefardskoj porodici sa šestoro dece u Sarajevu, koja pruža mogućnost da se temeljitije pozabavimo okrutnom istorijom prošloga veka. Uvek sam verovao da je dobra literatura sjajna osnova za film, seriju, umetnički događaj! Zato ne treba da čudi što sam se prihvatio cenjenog i popularnog romana Miris kiše na Balkanu Gordane Kuić. Seriju su već otkupili RTRS, NTV Sofija, BHTV, a očekujemo i odgovor HTV-a, mada sam svestan da je vreme ulaska u program ove cenjene nacionalne televizije još sveže - kaže reditelj Ljubiša Samardžić koji je režirao i vrlo gledanu seriju Jesen stiže, Dunjo moja.

U seriji igra velika ekipa glumaca među kojima su Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Kalina Kovačević, Marija Vicković, Milan Vasić, Siniša Ubović, Igor Damnjanović, debitanti Tamara Dragičević, Aleksandra Bibić, gosti iz Zagreba Goran Navojec, Stipe Kostanić i mnogi drugi. Izvršna producentkinja serije je Mirjana Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, direktor fotografije Rade Vladić, scenograf Veljko Despotović, kostimograf Nevena Milovanović, kompozitor Nemanja Mosurović, a urednik serije je Marko Novaković.

- Mislim da je pred nama projekat koji će biti veoma rado gledan i voljen među gledaocima. A porodica kao temelj svakog društva, intimne ljubavne priče i koloplet različitih emocija, daju mi dobru osnovu da verujem u to. Scene koje su snimane na setu u Dubrovniku izgledaju zaista sjajno i monumentalno. Uz pomoć tima vrhunskih profesionalaca u autorskoj i glumačkoj ekipi, ova serija nam pripoveda priču koja se tiče svih nas. Refleksija vremena u kojem je ova zemlja nekada živela, u velikoj meri se odražava na sadašnjost u kojoj smo danas, grade i jasnu metaforu za vreme koje nam tek predstoji – rekao je Marko Novaković.

makonda-tracker