kultura

Novi tvrđava teatra: Sve o četvrtom izdanju poznatog festivala

0

Od 3. do 8. jula, u vili Stanković u Čortanovcima održaće se Novi tvrđava teatar.

foto: Promo
foto: Promo

U takmičarskoj selekciji našle su se predstave Fama o biciklistima u režiji Roberta Lenarda, Čuvari tvog poštenja Borisa Liješevića, Jami distrikt Kokana Mladenovića i Nevidljivi ljudi Nemanje Rankovića.

 

Van konkurencije je predstava Ukrađena ličnos nastala u saradnji dua Milan Gutović i Milenko Vučetić.

 

foto: Promo

- Moje osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu - istakla je selektorka Vida Ognjenović. - Savremeni scenski izraz je, naime, višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove. Zato smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. I moto zbog toga izostavljamo. Naravno, jedan uslov je neizbežan - a to je da se predstava može izmestiti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje zaokružene izražajne forme i strukture. Dovoljno.

 

foto: Promo

Žiri će ove godine činiti teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei.

 

 

makonda-tracker