ljubav ili korist

Razapet između iskrene ljubavi i proračunate veze: Adrijana Lekuvrer u Narodnom pozorištu

0

U sredu, 7.juna na Velikoj sceni (19.30) biće izvedena opera Frančeska Čilee „Adrijana Lekuvrer“ sa gostom iz Makedonije Gorgi Cuckovskim i Mirjanom Matić, studentkinjom master studija solo pevanja na Fakulteu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nikole Kitanovskog . Dirigent Đorđe Pavlović.

foto: Promo
foto: Promo

Tenor Cuckovski nastupiće u roli Mauricija, grofa od Saksonije, dok će Matićeva debitovati u naslovnoj ulozi slavne francuske glumice. Rolu Princeze od Bujona pevaće mecosopran Nataša Jović Trivić, a reditelja Mišonea bariton. 


U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Opera "Adrijana Lekuvrer" premijerno je izvedena 7. oktobra 1995. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića. Njegovu postavku, 27. novembra 2010. godine, obnovili su Aleksandar Nikolić i Stevan Marković.


Scenograf je Aleksandar Zlatović, kostimograf Vesna Radović, a koreograf Vladimir Logunov.


"Adrijana Lekuvrer"praizvedena je 6. novembra 1902. godine, u Teatru “Liriko” u Milanu.


Libreto je napisao Arturo Kolauti, prema čuvenom istoimenom komadu Skriba i Leguvea, o životu i tragičnom kraju poznate dramske umetnice Adrijane Lekuvrer, koja je živela od 1692. do 1730. godine i bila je najslavnija glumica svoga vremena u Francuskoj.


Lik grofa Mauricija razapet je između iskrene ljubavi prema glumici Adrijani i proračunate veze sa Princezom od Bujona koja mu pomaže da se održi u svetu politike…

makonda-tracker