Mjuzikl Buđenje proleća u BDP-u

0
Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta na jesen će biti izveden svetski hit mjuzikl Buđenje proleća
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Buđenje proleća je rok mjuzikl nastao adaptacijom istoimenog kontraverznog nemačkog komada iz 1891. godine čiji je autor Frenk Vedekind. Tvorci ovog rok komada su Dankan Šejk (muzika) i Stiven Sater (tekst).

Mjuzikl je u periodu od sedam godina predstavljan publici na razne načine kroz radionice i koncerte, a svoju premijeru na Of Brodveju doživeo je u maju 2006. godine, gde se igrao do avgusta iste godine.

Brodvejska premijera bila je u decembru 2006. godine u pozoristu Judžin O'Nil gde je izvođena do januara 2009. godine. Za ovo vreme mjuzikl je odigran čak 888 puta. Originalna muzika objavljena je 2006. godine i osvojila je Gremi nagradu dve godine kasnije.

Mjuzikl Buđenje proleća je 2007. godine bio nominovan u 11 kategorija za Toni nagrade, od čega je osvojio osam, uključujući nagrade za najbolju muziku, režiju, tekst, mladog glumca…

U Londonu je produkcija ovog komada osvojila četiri prestižne nagrade Olivije za 2009. godinu i to za najbolji mjuzikl, najboljeg glumca, najbolju sporednu ulogu i dizajn  zvuka.

Pored Brodveja i Londona postavljen je u pozorištima u Australiji, Švedskoj, na Malti, Mađarskoj, Južnoj Koreji, Filipinima, Austriji, Finskoj, Japanu, Norveškoj, Brazilu, Argentini, a sa velikim uspehom izvodi se u Sloveniji u  Mesnom Gledališću Ljubljana. Očekuje se da će produkcija filma početi u Evropi na jesen 2010. godine.

Buđenje proleća u BDP-u režira Nebojša Bradić, a u velikom glumačkom ansamblu su Paulina Manov, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Milica Zarić, Ljubinka Klarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Marko Živić, Miki Damjanović, Žarko Stepanov, Nebojša Đorđević i drugi.

makonda-tracker